SARAJEVO

Učitelji pod pritiskom roditelja dijele petice

OBRAZOVANJE Zasjedao Aktiv direktora osnovnih i srednjih škola

A. Š. H. - Fu. M.

19.3.2015

Direktorica Prosvjetno-pedagoškog zavoda (PPZ) KS Dina Borovina kazala je za „Avaz“ da roditelji uveliko utječu na rad nastavnika u osnovnim školama. Zbog te činjenice, kako je rekla, nisu realni ni ocjene ni rezultati koje učenici postižu. 

Rad nastavnika

O ovom, ali i mnogim drugim problemima s kojima se suočavaju nastavnici bilo je govora jučer i prekjučer na sjednicama Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola u KS. Svi učesnici raspravljali su i o uspjehu učenika u savladavanju znanja te vladanju tokom prošlog polugodišta.

- Prosječna ocjena đaka do petog razreda je 4,61, što znači da su gotovo svi prošli s odličnim uspjehom. Žustra rasprava se vodila zbog ovog problema, jer smatramo da taj uspjeh nije realan. Tražili smo razlog tome i došli do zaključka da roditelji uveliko utječu na rad nastavnika. Aktivnosti roditelja su dobrodošle, ali trebaju imati granicu, da bi nastavnik objektivno ocjenjivao - istakla je Borovina. 

Kako je dalje kazala, ove školske godine osnovnu školu pohađa 35.506 učenika, a tome treba dodati i 970 đaka muzičkih škola. 

- U srednjim školama na kraju prvog polugodišta učenici su ostvarili uspjeh s prosječnom ocjenom 3,17. Od ukupno 17.469 srednjoškolaca, njih 4.878 ocijenjeno je nedovoljnim. Bilo je i 265 neocijenjenih, a uglavnom se radi o učenicima trogodišnjih škola - rekla je Borovina. 

Manje učenika

Prema njenim riječima, broj srednjoškolaca ove školske godine u odnosu na prethodnu manji je za 1.084 učenika.

- Prošle školske godine problem nam je predstavljao veliki broj izostanaka s nastave. Ove godine imamo evidentno manje učenika - navela je ona. 

11 đaka izbačeno iz škole

Što se tiče uspjeha i vladanja učenika u srednjim školama, njih 11 u prvom polugodištu ove školske godine izbačeno je iz škole.

- Zbog lošeg uspjeha u učenju i vladanju petero učenika isključeno je iz Škole metalskih zanimanja, a po jedan iz Srednje zubotehničke škole, Željezničkog školskog centra, Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn, Elektrotehničke škole za energetiku, Srednje trgovačke škole i Gazi Husrev-begove medrese - rečeno je na sjednici Aktiva.