BIH

Pješače do škole strahujući od pasa lutalica, ali i zvijeri!

KUPRES Sedamdesetak učenika ostalo bez organiziranog prijevoza

A. KAMBER

19.3.2015

Premda su roditelji i učenici bili zadovoljni osmogodišnjim uslugama „Keškić-busa“, jedine kupreške prijevozničke firme, od ove školske godine situacija se promijenila. Naime, autobusi Joze Keškića ne prevoze sedamdesetak učenika već to rade roditelji i komšije, a nerijetko đaci i pješače.

Razlog tome je što u Općini smatraju da im je povoljnije da se u vlastitoj režiji odvija prijevoz, a da oni to roditeljima sufinasiraju, što se i čini.

Dobio spor

Keškić je ostao bez angažmana i prijeti mu zatvaranje firme premda mu je Općina po osnovu prijevoza đaka ostala dužna 70.000 KM, koje nikako da naplati, a plaćao je godišnje 8.000 KM PDV-a i druge obaveze državi i Općini. Zbog toga se obraćao i Upravi za inspekcijske poslove LK koja se proglasila nenadležnom te Općinskom sudu na kojem je dobio spor i ima pravosnažnu presudu, ali koju Općina ne izvršava.

jozo-keskic

Keškić: Naplata dugovanja

- Budžetom su previđena sredstva za prijevoz učenika od 40.000 KM i za ovu godinu pa sam želio znati je li donesena odluka od Općine da se neće vršiti prijevoz đaka u 2015. godini te ko plaća PDV na iznos koji je planiran u proračunu za prijevoz đaka, Općina ili roditelji kojima se mjesečno po đaku doznačuju sredstva za sufinansiranje prijevoza. Želio sam znati izbjegava li se plaćanje PDV-a, što sam dopisom upitao načelnika općine Pericu Romića te kad će mi isplatiti dug - kazao nam je Keškić.

Dobio je pismeni odgovor načelnika općine Perice Romića u kojem on ne spori Keškićeva potraživanja te ističe da će to izmiriti „u skladu sa finansijskom situacijom“.

Načelnikov zamjenik i šef Službe za finansije i inspekcijske poslove Miro Pašalić ne spori dug prema „Keškić-busu“ te naglašava da mjesečno za sufinansiranje prijevoza izdvajaju oko 3.500 KM, a što se PDV-a na sufinansiranje prijevoza tiče, načelniku su iz resornih kantonalnih ministarstava rekli da se on ne plaća.

Razne opasnosti

S obzirom na to da većina roditelja nema vlastita vozila, učenici pješače po nekoliko kilometara po kupreškim mećavama i bespućima, izloženi opasnostima od brojnih pasa lutalica, ali i zvijeri koje nerijetko navrate i do samog grada. Naime, nedavno je i medvjed prošetao Kupresom.

Najvažnije da se ne kasni

Direktor Osnovne škole Marko Tovilo kazao nam je da zna za "sapunicu" u vezi s prijevozom, ali i da je najvažnije da djeca ne kasne na nastavu, uprkos činjenici da njihovi roditelji sami organiziraju prijevoz.

marko-tovilo

Tovilo: Zna za „sapunicu“

Kaže da od 350 učenika njih pedesetak vozari te da je najteže onima iz najudaljenijih sela.

Često blokirani

- Imam jednog đaka i, s obzirom na slabo održavanje lokalnih puteva, često u starom Golfu budemo blokirani, posebno zimi – rekao je Mustafa Ugarak iz Kuta, odakle dolazi sedmero djece od kojih je samo jedan srednjoškolac, a ostali mlađi.