GLOBUS

Ksenija Sobčak: Mene će sljedeću ubiti, bježim iz Rusije

Atraktivna ruska Paris Hilton postala jedna od najopasnijih Putinovih suparnica

(Am.K.)

19.3.2015

  Nakon mučkog ubistva političara Borisa Njemcova, koji je ustrijeljen 27. februara u podnožju Baklemiševskog kremaljskog tornja, u Moskvu se uvukla nelagoda i zebnja. Svi su odmah prstom ukazali na Kremlj kao nalogodavca, bez obzira na to ima li ikakve veze ili nema. Upravo je to zabrinjavajuće, slažu se mnogi stanovnici ruskoga glavnoga grada, u atmosferi koja vlada Rusijom, pogotovo posljednjih godinu dana otkad je počela “ukrajinska kriza” zbog koje su se radikalizirali unutarnjopolitički život, potraga za “izdajnicima i petokolonašima” je na vrhuncu, prebrojavaju se “pravi i krivi Rusi”, a sankcije su već udarile po ruskoj ekonomiji i standardu, piše Jutarnji.hr.
 

Prema najnovijim podacima, pad BDP-a u ovoj godini iznosit će 3,2 posto. Njemcov je došao kao “as na jedanaest” za dodatnu eskalaciju političke napetosti. Zatim je na nekoliko dana iz javnosti “iščeznuo” ruski predsjednik Vladimir Putin, što je dodatno uznemirilo Rusiju te izazvalo lavinu raznoraznih, često trivijalnih i fantazmagoričnih teorija urota i komplota. I svi su se odmah uhvatili nagađanja gdje je Putin, a sve ostalo - od inflacije i potrage za Njemcovljevim ubojicama do rovitog ukrajinskog primirja - palo je u drugi plan.

No, nije lako ne podleći tome pa je tako ugledni moskovski dnevni list Komersant donio vijest da Rusiju “na određeno vrijeme” napušta jedna od najpoznatijih ruskih celebrityja, glumica i TV zvijezda, atraktivna i aktivna pripadnica oporbene scene, nekadašnja ruska Paris Hilton, najpoznatija starleta koja je posljednjih godina politički sazrela i prometnula se u borbenu rusku Jeanne d‘Arc - Ksenija Sobčak. Prošla je put od voditeljice blještavih trivijalnih emisija kao što je “Svakodnevica jedne barbike” i autorice opskurnog vodiča za sponzoruše “Kako se udati za milijunaša” do lavice iz prvih redova antiputinovskih prosvjeda koja je dala glamur tom antirežimskom buntu.

Popis za odstrel

Naime, svojom pojavom na velikim antiputinovskim prosvjedima u Moskvi upravo je Ksenija Sobčak - uz još neke osobe iz tog svijeta glumaca, pjevača i pisaca, poput TV zvijezde Tine Kandelaki i pisca Borisa Akunjina - pokazala da su se tom pokretu priključili i ljudi koji imaju što izgubiti te oni koji su i dalje mogli uživati u blagodatima zlatnog kaveza. Čak su joj, 2012., ukinuli emisiju na ruskom MTV-ju u kojoj ta tada platinasta lutkica nije ugošćavala blazirane ruske estradnjake i starlete, nego je davala zavidnu minutažu zabranjenim oporbenim vođama poput Sergeja Udaljcova, danas najupornijeg ruskog oporbenog političara Alekseja Navaljnog i njezina tadašnjeg dečka Ilije Jašina, najbližeg suradnika Borisa Njemcova, koji ju je i ubacio u političku orbitu.

Ime nekadašnje bonvivanke i pripadnice zlatne mladeži jedno je od “vodećih” na tom popisu za odstrel koji su objavile neovisne novine Novaja Gazeta čije su dvije novinarke, Ana Politkovskaja i Anastasija Baburova, pale kao žrtve političkih atentata. Uz nju je navedeno i ime urednika najpoznatije moskovske neovisne radiopostaje Eho Moskve Alekseja Venediktova te nekadašnjeg “prvog uznika Rusije”, bivšeg najbogatijeg Rusa, vlasnika svojedobno najveće ruske naftne kompanije Jukos i politički ambicioznog oligarha Mihaila Hodorkovskog. Prijetnje smrću dobio je i Sergej Parhomenko, poznati novinar i prvak s prosvjednih barikada.

Hrvatsko državljanstvo

Komersant navodi da se 33-godišnja Ksenija Sobčak kreće uz pratnju dvojice opreznih tjelohranitelja, Hodorkovski ionako živi u Švicarskoj te se u Rusiji ne pojavljuje od dana kada ga je Putin amnestirao (odmah je otputovao u švicarski St. Gallen gdje ima posjed), Venediktov je pojačao sigurnosne mjere, a zbog osobne sigurnosti Rusiju je već napustio - “do daljnjeg” - bivši svjetski šahovski prvak i jedan od vodećih antiputinovskih oporbenjaka Gari Kasparov. On je nedavno dobio hrvatsko državljanstvo i kupio kuću u okolici Splita.

Urednica časopisa

Ksenija Sobčak i njezin suprug Maksim Vitorgan (to mu je treći brak), poznati 42-godišnji glumac i redatelj, prema pisanju Komersanta, u ekskluzivnom moskovskom restoranu CDL (Klub književnika) organizirali su raskošnu “oproštajku”, ali uvezanu s ponovnim izlaskom ruskog izdanja poznatog francuskog novinskog modnog brenda L‘Officiel čija je ona postala glavna urednica.

“Otići ću iz Rusije na neko vrijeme”, citira Komersant nasmijanu Kseniju Sobčak i navodi kako su joj to “preporučile tajne službe”. Naime, na Njemcovljevu pogrebu navodno joj je pristupio neki nepoznati muškarac i zaprijetio: “Pazi se, Ksenija, ti si sljedeća”. Ksenija Sobčak nije obična pojava na ruskoj političkoj sceni. Ona ima direktnu vezu s Vladimirom Putinom, ona se svemoćnom ruskom gazdi obraća s “djadja Vova” (striček Vova).

Mala Ksenija rodila se u braku velikog Anatolija Sobčaka s Ljudmilom Narusovom, donedavno senatoricom u Vijeću Federacije, gornjem domu ruskog parlamenta, i osobnom prijateljicom ruskog predsjednika. Ksenija je rasla u zlatnom kavezu prve generacije postsovjetske političke elite, bezbrižno u vrtlogu ruske stvarnosti kao diva na staklenim nogama. Pohađala je balet u najpoznatijem peterburškom Mariinskom teatru i satove slikanja u nekadašnjoj carskoj galeriji Ermitaž, a diplomirala je na fakultetu međunarodnih odnosa.

Njezin otac Anatolij Sobčak legendarna je i povijesna ličnost na ruskoj političkoj sceni, čovjek koji je obilježio velike tektonske poremećaje koji su s karte svijeta pomeli komunistički imperij SSSR te u ropotarnicu povijesti izgurali boljševizam. Sobčaka se smatra jednim od prvaka ruskog demokratskog tranzicijskog postsovjetskog preporoda i, ono što je najvažnije u njegovoj biografiji, upravo je iz njegova “kaputa” izašla gotovo cjelokupna današnja kremaljska vladajuća elita. Anatolij Sobčak, prvi postsovjetski nekomunistički gradonačelnik Sankt Peterburga, bio je politički mentor i duhovni otac Vladimira Putina koji mu je prvo bio “mali od kužine”, a ubrzo i pomoćnik te čovjek od najvećeg povjerenja.

Osim što je “izmislio” Putina, uz Sobčaka su stasali još i: Dmitrij Medvedev, današnji ruski premijer; Sergej Ivanov, sadašnji šef Putinova predsjedničkog ureda; Igor Sečin, najomrznutija siva eminencija “putinizma” i direktor najveće ruske naftne kompanije Rosnjeft; Sergej Stepašin, bivši šef FSB-a i jedno vrijeme ozbiljan kandidat za nasljednika Borisa Jeljcina, ali ga je u finišu pretekao upravo Putin; Grigorij Poltavčenko, sadašnji guverner Sankt Peterburga, i German Gref, bivši direktor najveće ruske državne banke Sberbank i nekadašnji ruski ministar financija.
Bijeg u Pariz

Sobčaku su čak jedno vrijeme predviđali da bi mogao dosegnuti poziciju vladara Kremlja, no svoje je ambicije suviše otvoreno iznio pred taštim Borisom Jeljcinom koji je opasnog konkurenta odmah politički sklonio. Htio ga je čak i osuditi, ali ga je Putin spasio poslavši mu privatni zrakoplov koji ga je odvezao u sigurno skrovište u Pariz. Iz tog prinudnog egzila Sobčak se vratio kada je njegov učenik već zaposjeo na kremaljski tron. Umro je od srčanog udara 2000. godine.

Ksenija Sobčak, zvijezda tabloida i najvećih moskovskih partyja, polako se preselila na stupce ozbiljnih političkih novina te je od “ljepotice” koja je uljepšavala sliku režima postala “zvijer” koja prijeti samome Putinu. U ruskoj verziji poznate igrice “World of Warcraft” pojavljuje se lik koji nosi ime Psenija Kobčak, isto kao što u američkoj verziji nosi ime Haris Pilton prema najpoznatijoj američkoj partijanerici Paris Hilton.

No, dok je američki original zaostao na poziciji tabloida, njena ruska verzija doživjela je metamorfozu i iznenadila svog “drugog oca” Vladimira Putina koji je taj kopernikanski obrat miljenice svoga nekadašnjeg moćnog gazde teško primio. Prema legendi, ona se igrala barbikama u očevoj sobi dok su on i Putin raspravljali o velikoj politici, a sada je dobio takav udarac od slatke curice. No, obavještajne službe dobile su, kažu, naputak osobno od Putina da se “maloj Kseniji ništa, ama baš ništa, ne smije dogoditi”. Usprkos tome, ona je ipak odlučila malo ostaviti Rusiju.