BIH

Širi se mreža podrške svjedocima zločina

Cilj jednak pristup pravdi u cijeloj BiH

V. B.

18.3.2015

Četiri organizacije civilnog društva iz Tuzle (UG „Vive Žene“), Zenice (UG „Medica“) i Banja Luke (Fondacija Udružene žene te Agencija za saradnju, edukaciju u razvoj), udružile su snage  na realizaciji projekta „Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve, kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u Bosni i Hercegovini“, za što su dobili podršku Evropske unije, nadležnih ministarstva i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

-Pored liječenja ratnih trauma, bitno je da se i pravda zadovolji. Jer, bez pomirenja i liječenja ljudi koji su stradali u ratu, neće imati ko ni da pokrene ovu zemlju- istakla je na press-konferenciji u Zenici Jasna Zečević iz UG „Viva Žene“, koje je i nosioc trogodišnjeg projekta. 

Ona dodaje kako projekat neće ništa koštati našu državna tijela, čija će se podrška sastojati u tome da samo urade posao za koji su i inače nadležni. Projekt bi, tokom tri godine realizacije, ali i nakon toga, trebao osigurati sistemsku podršku žrtvama i jednak pristup pravdi u devet novih centara koji će biti otvoreni u svim dijelovima naše zemlje, jer do sada su razni projekti podrške žrtvama realizirani, uglavnom, u gradovima Federacije BiH i Banjoj Luci. 

Mreža će se, tako, proširiti i na područje okružnih sudova Doboj, Bijeljina, Istočno Sarajevo i Trebinje, Brčko Distriktu, te Sarajevskom, Hercegovačko-neretvanskom, Bosansko-podrinjskom i Posavskom kantonu.  

- Važno je da, poslije svjedočenja, žrtve imaju adekvatnu podršku u zavisnosti od njihovih individualnih potreba- istakla je direktorica Medice Sabiha Husić.