BIH

Čavara, Mahmutbegović i Dunović imenovali novu Vladu FBiH

Spremnost za rješavanje problema

Autor:A. DUČIĆ

18.3.2015

13:35  Nakon održanih konsultacija sa kandidatima SDA, HDZ BiH i DF-a za federlane ministre, predsjednik FBiH Marinko ČAvara i potpredsjednici Melika Mahmutbegović i Milan Dunović zajedno su potpisali odluku o imenovanju nove Vlade FBiH.

Ovu odluku sutra treba da potvrdi Predstavnički dom Parlamenta Federacije, kako bi nova Vlada FBiH mogla početi sa radom.

11:50 Nakon sastanka sa kandidatima HDZ BiH za federalne ministre, predsjednik FBiH Marinko Čavara je kazao kako je optimističan da će ovi kandidati na budućim pozicijama moći napraviti iskorak u svom radu na čelu Federcije BiH.

On je rekao kako su kandidati za dva dopremijera FBiH Jelka Miličević (HDZ BiH), ministrica finansija, te Milan Mandilović (DF) ministar za rad i socijalnu politiku.

hdz-cavara-12

Čavara sa HDZ-ovim kandidatima

Novinarima se obratila i Milićević koja je prokomentirala nacrt budžeta kojeg je predložila odlazeća Vlada FBiH.

Ona je kazala kako će biti manjih izmjena na budžetu, ali da većeg prostora nema. Naglasila je da će se buzdžet donijeti u roku jer se "život mora nastaviti".

Predsjednik FBiH Marinko Čavara zajedno sa potpredsjednicima FBiH Melikom Mahmutbegović i Milanom Dunovićem obavio je konstatacije sa kandidatima SDA za federalne ministre, kao i mandatarom za sastav Vlade, Fadilom Novalićem.

Nakon održanog sastanka, Čavara je kazao za novinare kako je primijetio spremnost kod ministarskih kandidata za rješavanje problema u Federaciji.

Novinare je zanimalo da li je DF dala saglasnost za imenovanje Jelke Miličević, za ministricu finansija FBiH, a Dunović je odgovorio kako još traju konsultacije, te da "niko ne dobiva bjanko potpise".

cavara-555

Novalić je novinarima rekao da je zadovoljan sastavom Vlade, jer prema njegovom mišljenju dosta ljudi dolazi iz tzv. realnog sektora.

Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je da će njegova Vlada imati tri prioriteta, a sva tri se odnose na ekonomske reforme.

Još jednom upitan da li će nova Vlada odmah donijeti budžet FBiH za ovu godinu i kako će on izgledati, Novalić je rekao da je 94 posto budžeta fiksirano, te da se može mijenati samo 6 posto.

Također dodao je kako će nova Vlada nakon što sutra na Parlamentu FBiH bude potvrđena, sigurno do 31.marta donijeti novi budžet.