BIH

Sarajka 45 godina traži sestru u Njemačkoj

"AVAZ" OTKRIVA Jasni Stanišić otac na samrti ispričao porodičnu tajnu

A. LONČARIĆ

18.3.2015

Jasna Stanišić iz Sarajeva pokušava pronaći svoju sestru Elizabet Beker (Elisabeth Becker, 68), za koju jedino zna da je u Berlinu, ali već godinama joj nema ni traga ni glasa.

Elizabet je kćerka Jasninog oca iz prvog braka, koju je majka Marijane (Marianne) odvela u Njemačku kada je imala svega tri godine. Jasna već skoro četiri desetljeća zna za svoju sestru, koju nikada nije upoznala, ali je u posljednje vrijeme intenzivirala potragu i nada se da će pronaći Elizabet.

Teška bolest

S emocijama kakve može osjetiti samo sestra prema sestri, Jasna je za "Avaz" ispričala kako je, zapravo, saznala da ima sestru. Prema njenim riječima, to se desilo još davne 1970., kada se razbolio Jasnin otac.

On joj je dao sestrinu fotografiju i samo rekao: "Na vama je da se nađete." Umro je u 47. godini života. Prije rata Jasna je pronašla prvu suprugu svog oca, ali ne i Elizabet.

- Dok sam radila kao zdravstveni radnik u Nahorevu, tu je bio Institut za vaskularna oboljenja, slučajno sam naišla na jedan broj telefona. Uspjela sam pronaći majku moje sestre, Marijane Beker. Prvo nije htjela razgovarati, mada je tada znala jezik. Molila sam je i bila uporna. Danima sam je zvala dok nije omekšala i pristala na razgovor. Bilo je to 1991. godine. Ali, u tom razgovoru ništa mi nije htjela reći o sestri, a zašto, zaista ne znam. Samo je govorila da je ona za nju mrtva, a ja sam rekla da za mene nije. Na moje insistiranje rekla mi je da je Elizabet živa, ali nije htjela reći gdje živi - ispričala nam je Stanišić.

Posljednji put je s Marijane razgovarala početkom 1992. godine. Prije nego što je u BiH počeo rat, Marijane ju je pozvala i izrazila želju da im pomogne te da Jasnina porodica napusti Sarajevo i dođe u Njemačku. No, ona je to odbila.

elizabet-beker1

Elizabet Beker kada je imala 15 godina

Velika akcija

- Rekla sam da ne želim napustiti svoj grad. Rat se završio i ja sam nastavila tražiti sestru, a u posljednje vrijeme to intenzivno radim putem Facebooka. Imam prijateljicu koja radi u Minhenu. Ona je pokrenula veliku akciju preko Crvenog krsta, a s ovim slučajeu upoznata je i policija u Berlinu. Samo želim znati je li živa i zna li da postojimo brat i ja. Ništa drugo mi ne treba, samo taj dio koji nedostaje da bi se sve kockice složile - iskreno kaže Stanišić, poručujući da neće odustati dok je živa.

Suprug poginuo braneći Sarajevo

Jasnin suprug bio je borac Armije RBiH i, kako nam je prenio bh. pisac Svebor Delić, koji trenutno živi u Holandiji i vrijedno priprema svoju novu knjigu o odbrani Sarajeva za vrijeme agresije na BiH, priča Jasne Stanišić bit će dio te knjige.

Delić ističe da je Jasnin pokojni suprug herojski branio svoj grad, koji nikada nije želio napustiti.