BIH

Bramerc: Važna razmjena mišljenja sa studentima

Glavni tužilac Tribunala u posjeti Zenici

A. Džonlić

17.3.2015

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc (Serge Brammertz), uokviru trodnevne posjete Bosni i Hercegovini, posjetio je danas Zenicu gdje je na Univerzitetu održao predavanje studentima Pravnog fakulteta. Tužilac Bramerc je studentima govorio o savremenim izazovima u vođenju istraga i provođenju postupaka za međunarodne zločine.  Tokom posjete Zenici, sastao se i s predstavnicima nekoliko udruženja žrtava rata Medica.

- Meni je važno razgovarati sa studentima, jer su oni iduća generacija koja proučava jedna aspekt koji je posebno važan za vašu zemlju - to je vladavina prava. Oni znaju šta se može dogoditi s jednom zemljom, ako ne postoji vladavina prava i sustav pravosuđa. Veselim se ovakvim susretima sa studentima, jer ne razgovaramo samo o Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju, nego o međunarodnoj pravdi i pravosuđu, zato što je širi i bitan kontekst - kazao je Bramerc.

Glavni cilj trodnevne posjete BiH tužioca Bramerca je sastanak s pravosudnim vlastima na nivou entiteta i razgovor o načinu procesuiranja slučajeva ratnih zločina i rješavanja pitanja od zajedničkog interesa.