CRNA HRONIKA

ZENICA Bojler eksplodirao i uništio sprat kuće

Stravična eksplozija probudila grad

A. DŽONLIĆ

17.3.2015

Zeničane u Štrosmajerovoj ulici u naselju Mokušnice jutros oko pet sati probudila je jaka eksplozija koja je, potpuno uništila sprat kuće na broju 174.

Kako nam je rekao vlasnik kuće Dino Mujačić, on i djevojka su spavali na spratu kuće, koji se bukvalno urušio od detonacije.

- Oko pet sati me probudio zvuk poput zemljotresa, prvo potmula grmljavina, a onda jaka detonacija i potres. Počele su padati stvari u sobi i kad se smirilo osvijetlio sam mobitelom i po spavaćoj sobi vidio komade stakla, gelera, cigle, kaže.

Kako tvrdi, uvjeren je da je na spavanje otišao, a da niko od ukućana nije uključivao bojler, te da je bojler, ali i druge instalacije bile ispravne. Ipak, stručnjaci ne isključuju mogućnost kvara na instalacijama koje su mogle prouzrokovati pregrijavanje, a onda i detonaciju bojlera.

Policiji, vatrogascima, a ni Civilnoj zaštiti nije jasno da bojler može napraviti ovakvu štetu, te kako nam je rečeno, u svojoj karijeri nisu vidjeli ovakav slučaj. Kuća je renovirana prije pet godina, te stanari tvrde da nisu imali problema sa instalacijama i sanitarijama.

Dijelovi bojlera i sanitarija završili su desetak metara od mjesta donacije, a oštećena je stolarija i vozila u domu Mujačićevih, ali i susjednim kućama.