SARAJEVO

Roditelji u panici zbog pojave vaški u školama

ALARMANTNO Direktori naredili hitnu dezinfekciju i dezinsekciju prostorija

F. NUMANOVIĆ

17.3.2015

Direktori osnovnih škola u kojima je prošle sedmice otkriveno da su učenici zaraženi vaškama obavijestili su sanitarne firme da se hitno mora uraditi dezinfekcija i dezinsekcija svih prostorija. Kako nam je kazala većina direktora, vaške su se pojavile zato što škole, zbog maćehinskog odnosa Vlade KS prema njima, nemaju novca ni za nabavku osnovnih higijenskih sredstava. 

Trenutna kriza

Mnogi zabrinuti roditelji za nastalu alarmantnu situaciju odgovornim smatraju direktore škola, optužujući ih da nisu reagirali na vrijeme. 

Kako nam je rekao direktor OŠ „Isak Samokovlija“ Kenan Vučijek, u čijoj su se školi pojavile vaške među učenicima u produženom boravku, panika vlada među roditeljima i učenicima. Kaže da roditelji šalju mailove u kojima traže odgovore zašto su se vaške pojavile. 

- Napisao sam pismo koje ću proslijediti svim roditeljima čija djeca idu u niže razrede, gdje je nekoliko učenika dobilo vaške. Djeca vaške nisu dobila u produženom boravku, nego na nekom drugom mjestu i tek onda se počelo prenositi s kose na kosu. Higijena se u školi, koliko je to moguće, redovno održava. Ne mogu ja snositi odgovornost zbog toga što su se vaške pojavile, u trenutnoj krizi škole se jedva snalaze za novac - kazao je Vučijak.  

On je poručio roditeljima da moraju voditi više računa o higijeni djece te paziti gdje se i u kakvim prostorijama djeca kreću. 

Šefica u JU „Apoteke Sarajevo“ Bilsena Šahman kazala nam je da građani u posljednje vrijeme češće kupuju šampon protiv vaški i gnjida. 

Gusti češalj

- Korištenje šampona jedini je način da se djeca, ali i odrasli koji dobiju vaške riješe toga. Uz adekvatan šampon dođe i uputstvo da se kosa pere dva puta sedmično i da se češlja malim gustim češljem koji dođe u pakovanju. Prošle sedmice sugrađanka je tražila šampon jer su joj vaške prešle od djece iz komšiluka - rekla je Šahman. 

Pismo za roditelje 

Direktor Vučijak je rekao da preporučuje roditeljima koji nisu dovoljno educirani da se obrate ljekaru i zatraže savjet. 

- U pismu koje ću proslijediti roditeljima naveo sam i uputstva kako se trebaju ponašati prema djeci koja imaju vaške i kakav je tretman. To je neophodno uraditi da se zaraza ne bi dalje širila - rekao je Vučijak. 

Preporuke

  • Kupiti adekvatan šampon
  • Kosu prati dva puta sedmično
  • Češljati kosu gustim češljem