NOGOMET

Vahid Halilhodžić: Ratne traume su krive što nisam selektor BiH

Novi selektor Japana iz Tokija za "Avaz" otkriva

A. SOKOLOVIĆ

17.3.2015

- Činjenica da me 300 novinara dočekalo u Tokiju sve sama po sebi govori. Kada sam rekao na konferenciji za novinare sve što sam imao, čuo sam gromoglasan aplauz. Imao sam velikih utakmica i kao trener i kao igrač, ali prvi dojmovi iz Japana su fantastični.

To je u razgovoru za "Dnevni avaz" kazao Vahid Halilhodžić, nesuđeni selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, koji je sredinom prošle sedmice prihvatio poziv iz Japana. 

Precizni odgovori

Halilhodžić, koji će na klupi Japana zarađivati dva miliona eura godišnje, u razgovoru za naš list otkrio je da je već nakon prvog razgovora s čelnicima znao da će biti njihov novi selektor.

- Poslije prvog razgovora znao sam da ću preuzeti Japan. Pričali smo o mnogim stvarima, imao sam dosta pitanja, a oni su bili vrlo precizni u odgovorima - dodao je Vaha, koji će na klupi Japana ostati do 2018. godine. 

Ko su Vam bili protivkandidati?

- Ne znam, ali me to i ne zanima. Ja imam svoje ciljeve, koje težim ostvariti i strašno sam ambiciozan. Tako da i s Japanom želim ostvariti uspjeh kakav sam imao posljednji s Alžirom.

Koliko poznajete njihovu selekciju?

- Gledao sam neke njihove utakmice, kasete sa SP-a i Azijskog kupa. Pali su na FIFA-inoj rang-listi, sada su na 55. mjestu. Cilj je da se plasiramo na Svjetsko prvenstvo, gdje su bili već pet puta, te da u Rusiji ostvarimo rezultat o kojem će se pričati.

Sada, kada je sve završeno, možete li nam otkriti zašto niste postali selektor BiH?

- Situacija koja vlada u BiH, ne samo u sportu već i u politici, ne odgovara mom načinu rada. U takvim uvjetima nemoguće bi bilo normalno raditi. Tu su i traume iz rata koje nosim kada sam bio ranjen. Bez obzira što je to davno bilo, ipak bi se vratila ta bolna sjećanja i ne bih bio sretan čovjek. A da ne ulazim što su politika i vjera na svakom koraku, što bi mi neko odmah rekao zašto nisi pozvao ovog Bošnjaka ili nema ovog Srbina. Nisam želio biti dio te priče.

Da li ste i prije razgovora s čelnicima NSBiH u Makarskoj znali da nećete prihvatiti poziv?

- Znao sam i prije pregovora u Makarskoj. Ipak, imao sam respekt prema ljudima iz NSBiH, pa i navijačima i medijima, te sam otišao na razgovor. 

Tunis rival

Možemo li Vas, ipak, nekada očekivati da ćete biti selektor BiH?

- O tome je teško govoriti. Posebno sada, kada sam na drugom kraju svijeta. Ja sam ponosan što dolazim iz Jablanice, što sam vezan i za Mostar i za BiH. Bit će vremena da o tome razgovaramo.

Kada debitirate na klupi Japana?

- Prvi meč je zakazan za 27. mart. Protivnik će nam biti Tunis, riječ je o prijateljskom susretu. Četiri dana kasnije igramo protiv Uzbekistana - kazao je Halilhodžić i na rastanku pozdravio sve navijače BiH, čitaoce "Avaza" te svoje iz Jablanice i Mostara.

Trenutno živi u hotelu

Halilhodžić kaže da nas je kontaktirao po ulasku u sobu hotela u centru Tokija.

- Trenutno spavam u hotelu, iz kojeg imam prekrasan pogled. Zanimalo me koliki je grad Tokio i rekli su da s predgrađem ima 36 miliona stanovnika. Već sam pronašao stan u koji ću useliti nakon prve utakmice. Bit će također u centru grada, iz kojeg će mi sve biti blizu. Polako se navikavam na ovaj život i osam sati vremenske razlike u odnosu na Evropu - kazao je Halilhodžić.