CRNA HRONIKA

Turković zbog nervoze nije došao na ročište!?

Suđenje zločinačkoj organizaciji u Sudu BiH

Dž. Bl.

17.3.2015

Zijad Turković, optuženi šef zločinačke organizacije, odbio je jučer da se pojavi u sudnici Suda BiH zbog niskog pritiska, nervoze i gušenja, obrazložio je predsjednik Apelacionog vijeća Senadin Begtašević. On je, ujedno, donio rješenje da se suđenje održi bez Turkovićevog prisustva.

Međutim, njegov branilac Fahrija Karkin nije želio okončati iznošenje završnih riječi bez Turkovićevog prisustva. Iznošenje Karkinovih završnih riječi odgođeno je za 19. mart, kad će biti održano sljedeće ročište.  

No, to nije spriječilo Dejana Bogdanovića, advokata optuženog Milenka Lakića Lakija, da iznese svoje završne riječi. Lakić je optužen da je, prema Turkovićevoj naredbi, bio izvršilac monstruoznih ubistava.  

Bogdanović se, između ostalog, osvrnuo i na činjenicu da njegov branjenik leži u pritvoru 102 mjeseca. Pokušao je i opravdati Lakićevu poziciju u Turkovićevom klanu tražeći nelogičnosti u optužnici. On je iskoristio priliku da napadne i zaštićenog svjedoka Isljama Kalendera, koji je u potpunosti razotkrio zločine Turkovićeve grupe, tvrdeći da nije bio iskren tokom davanja iskaza.  
 

sejlajugo

Šejla Turković: Oduzet joj novac


Podsjećamo, tokom prvostepenog postupka vođi i pripadnicima zloglasnog klana Zijada Turkovića Sud BiH utvrdio je da je u Mercedesu ML (A05-E-194) Šejle Turković pronađen DNK materijal Zikine dvije brutalno likvidirane žrtve, da se u njenom stanu na Grbavici miješao heroin, a da je ona vodila evidenciju o dilanju droge i brojila novac. Tokom istrage teških zločina Turković i Kalender diktirali su tekstove Šejli da bi za sve optužili Darka Eleza. Između njih dvojice zbog toga je nastao sukob pa je Turković pokušao likvidirati Anesa Kurbegovića, Dragana Perišića Bejbija i Mensura Aljičevića. Podmuklost bračnog para Turković došla je do izražaja kada su otišli u Kantonalno tužilaštvo da bi “pomogli” u istrazi.

Tužiteljica Diana Kajmaković ponovo je u završnim riječima zatražila da se od Turkovićeve supruge Šejle oduzme 47.755 KM stečenih izvršenjem krivičnih djela, a za koje je Sud već ranije obustavio izvršenje finansijskih transakcija.