BIH

Čović potvrdio: Jelka Miličević kandidat HDZ-a za ministricu finansija FBiH

Uoči 9. Izborne konvencijae Mladeži HDZ BiH

M. H.

14.3.2015

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda te predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i HDZ BiH Dragan Čović, potvrdio je danas u Mostrau, uoči 9. Izborne konvencije Mladeži HDZ BiH koja se održava u mostarskoj „Kosači“, da će HDZ-ov kandidat za ministra finansija u Vladi Federacije BiH biti Jelka Miličević.
 
Istakao je kako razgovore oko imena ostalih kandidata za ministre u Vijeću ministara BiH te Vladi FBiH, privode kraju, dodavši da će HDZ BiH u ponedjeljak do 10 sati imati sva imena.

- Mislim da ćemo u ponedjeljak ujutro do 10 sati, na sastanku u Mostaru, imati sva imena. Želimo stvoriti ambijent da iz svih područja imamo predstavnike, da bude jedan pristojan broj manje zastupljenog spola, ovaj put sve su prilike muškaraca, naravno da ime i svježine i kontinuiteta. Ja sam jutros kontaktirao s Bakirom Izetbegovićem, s Denisom Zvizdićem i Marinkom Čavarom i danas i jučer i mislim da niko drugi svakako preko vikenda neće završiti taj posao tako da ćemo u ponedjeljak do 10 sati mi imati imena tri ministra za Vijeće ministara i četiri zamjenika, te za Vladu FBiH šest ministara - kazao je Čović.

Izrazio je nadu da ćemo do četvrtka, ovisno o zakazivanju sjednica zastupničkih domova, imati izvršne vlasti na obje razine.

- Za Vjekoslava Bevandu ja sam davno rekao, to ime je možda malo nespretno, ali eto tako je otišlo u tim fazama razgovora. Za svaku poziciju imamo jako puno kandidata i sad to pokušavamo složiti. U svakom slučaju špekulacija će biti oko imena, ali ja se tome ne bih želio suprostavljati - kazao je Čović.

Pojasnio je i mehanizam usagalašavanja oko kandidata za ministra finansija u Vladi FBiH, s SDA i DF-om.

- HDZ ima ministra, u to nemojte sumnjati ali naravno tog ministra želimo izdogovarati s drugom dvojicom kolega, kao i sve ostalo, jer kako nešto predložiti ako to sutra neće podržati predsjednik i zamjenici predsjednika FBiH, te zastupnici u Zastupničkom domu iz ovih struktura ljudi, ali evo da bi dogovor izgledao kompaktniji i homogeniji, da se ponovo uvežemo nakon tri mjeseca jer je bilo puno razmimoilaženja, onda sam ja prihvatio takav model da ću predložiti kandidata a da se i drugi na neki način usuglase s tim, što je dobro za svakog kandidata ne samo za ministricu finansija - naglasio je Čović.
 
Na Konvenciji mladeži HDZ-a BiH, kojoj prisustvuje preko 400 delegata i gostiju iz cijele BiH, danas će biti izabrano novo vodstvo.