BIH

Za isplatu februarskih penzija nedostaje pet miliona KM!

Federalne vlasti obećale ono što ne mogu ispuniti

A. Nu.

14.3.2015

Zbog deficita od 100 miliona maraka i nedovoljnog priliva sredstava, Federalni zavod PIO/MIO posljednjih mjeseci ima velikih problema kako osigurati novac za isplatu redovnih penzija. Pitanje je hoće li i ubuduće, kao što je to slučaj ovog mjeseca, penzije umjesto 6. biti isplaćivane čak 15.

Iz "BH Pošta" jučer je saopćeno da za isplatu preostalih penzija u FBiH nedostaje 20 posto sredstava. Prema našim saznanjima, novac nije dobilo čak 10.000 penzionera!

- Čim Federalni zavod PIO/MIO uplati sredstva, "BH Pošta" će početi s isplatom korisnicima - kazali su iz ovog preduzeća.

Da u Fondu PIO/MIO nedostaje sredstava, potvrdio nam je Tomislav Kvesić, portparol ovog zavoda. Ali on tvrdi da je u pitanju deset posto, odnosno oko pet miliona KM.

Pojasnio je da se dio sredstava za penzije svakog mjeseca uzima iz tekućih priliva, zbog čega je i sama dinamika isplate uvjetovana iznosom sredstava koja pristižu u Zavod.

Problemi s isplatom nastali su jer je federalna vlast, koju su činili SDA - SDP, obećala ono što nije mogla ispuniti i time napravila još veći depozit u Zavodu.

  • 90 miliona KM godišnje nedostaje Zavodu zbog povećanja od pet posto
  • 7,5 miliona KM mjesečno  
  • 22,5 miliona KM povećani troškovi zbog većeg broja korisnika
  • 100 miliona KM premašuje trenutni deficit