BIH

EKSKLUZIVNO: Selam, Ramić, Šljivo i Džanko eksplozivnu napravu nosili iz Sarajeva za Skandinaviju

Detalji antiterorističke akcije

M.M.

13.3.2015

U okviru međunarodne policijske akcije kodnog naziva „Beneluks“ koja se provodi sa policijskim organima  Holandije i Švedske, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su slobode lišili četiri osobe inicijala A.R. (1979), O.A.S. (1962), E.DŽ. (1973) i A.Š. (1975).

Kako Avaz saznaje uhapšeni su Osman Abdel Selam, državljanin Švedske, te Adis Ramić, Amar Šljivo i Enver Džanko. Također saznajemo da su eksplozivnu napravu sastavljenu od ručnih bombi htjeli iz Sarajeva odnijeti u Evropu.

slika1-2

 

Navedene osobe lišene su slobode zbog sumnje da su počinile krivično djelo terorizam.

Oni se, naime, sumnjiče da su po narudžbi na području BiH izradile eksplozivnu napravu sa namjerom da je isporuče u jednu od skandinavskih zemalja, a koja je, prema raspoloživim saznanjima, trebala biti korištena za izvršenje terorističkog akta.

Tri osobe lišene su slobode u pograničnom prostoru kada su sprječene u prebacivanju improvizirane eksplozivne naprave preko graničnog peralaza u putničkom motornom vozilu, gdje je naprava i pronađena. Jedna osoba istovremeno je lišena slobode na području Sarajeva.

U toku su pretresi objekata na dvije lokacije na području Sarajeva s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Navedene aktivnosti realiziraju se po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH.

- Prilikom rada na ovom predmetu ostvarena je uska saradnja sa pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, kao i sa policijskim organima Holandije i Švedske, dok je prilikom realizacije posljednih aktivnosti saradnja ostvarena i sa pripadnicima MUP-a Republike Srpske i Granične policije BiH, saopšteno je iz SIPA-e.

Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima, biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

- Po nalogu Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e, u suradnji sa Graničnom policijom BiH i Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA BiH), realizirali su aktivnosti lišenja slobode četiri osumnjičene osobe. Radi se o osobama državljanima BiH i jednoj osobi, državljaninu Švedske arapskog porijekla, osumnjičenim za krivično djelo. Aktivnostima je izravno koordinirao tužilac Tužilaštva BiH. Pronađene su i oduzete određene eksplozivne naprave, saopšteno je iz državnog Tužilaštva.

U saopštenju se navodi i da je istraga rezultat intenzivne međunarodne suradnje policijskih i pravosudnih tijela više zemalja, te da u ovom trenutku, zbog osjetljivosti istrage, ne mogu dati više detalja.