CRNA HRONIKA

Završila sam iza rešetaka zbog kafe sa pogrešnim čovjekom

Elvedina Šarak nakon hapšenja zbog razbojništva u Sarajevu

Am. KOVAČ

13.3.2015

Elvedina Šarak (41), koja je bila uhapšena zajedno s Erminom Sarajčićem (42) zbog sumnje da su u utorak oko sat i po nakon ponoći učestvovali u pljački benzinske pumpe "Energopetrol" na Novoj cesti, općina Vogošća, obratila se redakciji "Dnevnog avaza" kako bi objasnila šta se zaista dogodilo.

Memljivi zidovi

Prema njenim riječima, prvi put se u 41. godini našla s druge strane zakona samo zato što je upoznala pogrešnog čovjeka, koji ju je doveo u zabludu.

- Sa Sarajčićem sam počela izlaziti početkom 2015. godine. Povremeno smo se viđali i pili kafu, a prilikom upoznavanja rekao mi je da radi u policiji. Kobne noći, prije nego što sam se našla iza rešetaka u prostoriji memljivih zidova, na rubu nervnog sloma, sa mislima o starom ocu i gubitku posla, Sarajčić i ja bili smo u Ilijašu, u jednom kafiću na kafi. Krenuli smo kući mojim automobilom kada me je on zamolio da stanem na pumpi "Energopetrol" kako bi otišao u tolaet i kupio cigarete - kazala je na početku razgovora Šarak.

ermin-sarajcic

Foto: Arhiva (Sarajčić: Radnicima pumpe prijetio nožem)

Prema njenim riječima, ništa joj nije bilo sumnjivo niti je znala da je, prijeteći nožem radnicima, opljačkao pumpu, jer je mirno ušetao na pumpu i isto tako izašao.

- Sjeo je u moj auto bez ikakve naznake nemira, straha, panike i žurbe. Kazao mi je da ga odvezem do jednog hotela u Vogošći, jer ima nekih obaveza. Ni ne sluteći da ga vozim s izvršenja krivičnog djela, to sam i učinila. Krenula sam kući kada me je zaustavila policija. Mislila sam da je rutinska kontrola i stala sam. Tek sam tada saznala da sam osumnjičena i da sam saučesnik u krivičnom djelu - kazala je vidno uznemirena Šarak.

Ona je kazala da je u policiji ispričala sve, i gdje su bili i gdje je ostavila Sarajčića, te je dodala da su se u policiji i Tužilaštvu KS krajnje profesionalno ponijeli prema njoj, jer su je tretirali kao osobu, a ne kao kriminalca.

Izvrgnuta sramoti

- Moja greška je što sam prilikom upoznavanja vjerovala Sarajčiću i nisam ga provjeravala po policijskim evidencijama, ako bih i tamo išta našla. Žao mi je što su moja porodica i moj poslodavac, gdje radim pet godina u administraciji, i to s finansijama, morali sve ovo da dožive. Ja jesam osumnjičena, ali ne i kriva. Neka Tužilaštvo i policija rade svoj posao i kazne i mene ako se dokaže da sam kriva, ali ja imam potrebu da sve ovo kažem javno, jer sam javno i izvrgnuta sramoti. Također, želim da upozorim sve žene da dobro paze s kim piju kafu i da nikome ne vjeruju bezuvjetno, jer jedna noć, jedna kafa, koji lijep manir i vjera mogu ih koštati i promijeniti im život, kao što se meni desilo - kazala je Šarak.

Dodala je da ne zna hoće li ikada više ikome vjerovati te da ne zna kako će normalno stati i na jednu benzinsku pumpu u ovom gradu te da ne zna hoće li ikada više ikoga negdje povesti autom.

Sarajčiću određen pritvor

Erminu Sarajčiću je, na prijedlog postupajućeg tužioca Tužilaštva KS, određen jednomjesečni pritvor. Ovu informaciju potvrdio nam je njegov advokat Omar Mehmedbašić.

Kako nam je potvrđeno iz Tužilaštva KS, i protiv osumnjičene Šarak, koja je nakon saslušanja puštena na slobodu, otvorena je istraga zbog krivičnog djela pomaganje u vezi s izvršenjem krivičnog djela razbojništvo.