BIH

Latić: Ova vlast neće preživjeti ljeto

Politički analitičari o postignutom dogovoru

A. Nu. - A. L.

13.3.2015

Vijest da je konačno postignut dogovor o uspostavi vlasti u FBiH uglavnom je naišla na pozitivne reakcije. Mišljenje uglednih profesora i političkih analitičara u našoj zemlji je da će koalicioni partneri teško moći riješiti ključne probleme i da će FBiH imati vlast tek formalno.

Nacionalni gubitak

No, analitičar Nedžad Latić za naš list ističe da je indikativna podjela i resora i broja ministarstava, pri čemu je najgore prošla SDA, odnosno Bošnjaci. Prema njegovim riječima, SDA je dobar izborni rezultat, u kojem je osvojila ukupno 131 mandat na svim nivoima vlasti, podredila željama HDZ-a BiH i Demokratske fronte, koji su osvojili dvostruko manje mandata - HDZ 61, a DF 52.

- Ovim rezultatom i politikom Bakira Izetbegovića SDA je dotakla dno. Izgubila je za zelenim stolom. Kompromis je suviše civiliziran pojam u politici da bi se ovakva politika mogla njime okarakterizirati. Više priliči riječ izdaja, kako nacionalnih interesa Bošnjaka tako i samih glasača. Računica će pokazati da je Čovićev HDZ utrostručio vrijednosti svojih izbornih rezultata, kao što je SDA za isti omjer pojeftinila svoje „izborne dionice“. Nema tog investitora s istoka koji ovaj nacionalni gubitak može nadomjestiti. Stoga, nemam nikakve dileme da će ovakva vlada jedva preživjeti ljeto - kaže Latić.

enver-kazaz-profesor

Foto: Arhiva (Kazaz: Dobro je što je postignut dogovor)

Profesor Enver Kazaz u izjavi za "Avaz" cijeni da je dobro što je postignut dogovor.

- Nakon dugotrajnog šibicarenja od HDZ-a i DF-a, SDA je kao racionalna politička partija dala maksimalne ustupke - ističe Kazaz te dodaje da su ustupci napravljeni HDZ-u i DF-u, "političkom subjektu za koji se ne zna je li građanski ili majorizira Srbe u FBiH".  

Dekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu prof. Salih Fočo kaže da stranke pobjednice ne smatraju da su odgovorne biračima i zato proces konstituiranja vlasti traje skoro šest mjeseci.

salih-foco4

Foto: Arhiva (Fočo: Stranke misle da nisu odgovorne biračima)

- Veliki problemi u konstituciji vlasti će se nastaviti prelamati i u njenom funkcioniranju, tako da će vlast formalno egzistirati, a suštinski neće moći ništa bitnije mijenjati. Dobili smo ponovo isto stanje, bez obzira na to što su građani htjeli promjenu i što su politički lideri obećali da će ubrzati proces evropskih integracija - smatra Fočo.

Politička analitičarka Ivana Marić, komentirajući postignuti dogovor, navodi da je dobra vijest što je dogovoreno formiranje Vlade.

ivana-maric-88

Foto: Arhiva (Marić: Nije uredu da od oktobra nemamo vlast)

- Nije bilo uredu prema građanima da od oktobra do danas nemamo Vladu, i to bez ikakvog opravdanja. Posebno mi je drago da su postigli kakav-takav dogovor radi sastanka entitetskih i državnog premijera s MMF-om - kazala je Marić.

Budući da je Komšić pristao da HDZ BiH predloži kandidata za ministra finansija, Marić tvrdi da je očito da je lider DF-a pod pritiscima pristao na dogovor.

- Komšić nije imao alternativu, morao je prihvatiti, iako je izgledalo kao da se pokušava izvući iz te koalicije. Pet mjeseci držao je građane kao taoce i nije imao druge mogućnosti nego pristati na takav dogovor - kaže Marić.

Ale Hošić, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida, smatra da je bilo krajnje vrijeme da se vlast uspostavi.   

Brojni problemi

ale-hosic-1

Foto: Arhiva (Hošić: Vrijeme je da se problemi rješavaju)

- Nadam se da se tim dogovorom rješavaju brojni problemi, između ostalog i finansiranje koje je bitno za boračku populaciju, jer je bila upitna isplata naknada. Nisam za ustupanje Ministarstva finansija HDZ-u BiH, jer bi to onda bila apsolutna kontrola Dodika (Milorad, op. a.) i Čovića (Dragan, op. a.) finansija u državi - ističe Hošić.   

Vlada FBiH od 2011. do 2015.

  • SDP - 8 mjesta, uključujući premijera Nermina Nikšića (unutrašnji poslovi, pravda, promet i komunikacije, borci, zdravstvo, obrazovanje te okoliš i turizam)
  • SDA - 5 ministara (energetika, izbjeglice i raseljena lica, kultura i sport, prostorno uređenje te poduzetništvo i obrt)
  • NSRzB - 2 ministra (poljoprivreda i trgovina)
  • HSP - 2 ministra (finansije te rad i socijalna politika)

Vlada FBiH od 2007. do 2011.

  • SDA - 6 mjesta, uključujući premijera, Nedžad Branković, a kasnije Mustafa Mujezinović (promet i komunikacije, izbjeglice i raseljeni te borci)
  • SBiH - 5 ministara
  • HDZ BiH - 3 ministra (pravda, finansije i okoliš)
  • HDZ 1990 - 2 ministra
  • SNSD - 1 ministar