BIH

Čović: Šesto ministarstvo, odnosno Ministarstvo financija je HDZ-ovo

Predsjednik HDZ-a za FACE TV

Redakcija

12.3.2015

Lideri federalnih koalicionih partnera SDA, HDZ i DF napokon su se danas dogovorili oko raspodjele vlasti u Federaciji BiH.

Tako su Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Željko Komšić dogovorili da resori budu podijeljeni u skladu sa formulom 5+5+5+1, što u prevodu znači da će sva tri koaliciona partnera imenovati jednak broj ministara, s tim da će se jedan ministar imenovati uz prethodnu saglasnost sva tri koaliciona partnera.

Predsjednik HDZ-a je za FACE TV rekao kako šesto ministatarstvo HDZ-ovo i da je današnji dogovor ono što su u HDZ-u oduvijek i tražili i predlagali.

"Sutra u toku dana ćemo tražiti rješenja koja smo dobili. Ja ću sutra lično predložiti šest imena za ministarstva koja smo dobili, uključujući i ministarstvo financija. Imam osjećaj da su svi zadovoljni nakon današnjih pregovora. Mislim da je napravljen jedan kompromis u kojem ne vidim da neko treba biti nezadovoljan", rekao je Čović za FACE TV.

Na dodatno novinara FACE TV kome tačno pripada ministarstvo financija, Čović je odgovorio kako ta pozicija pripada HDZ-u i da to dosada nije ni bilo sporno.