BIH

Nastava će biti upitna ako škole ne dobiju više novca u budžetu

Prosvjetari od Vlade KS traže bolji tretman za obrazovanje

A. JAMAKOVIĆ

12.3.2015

Dugovanja Vlade KS prema brojnim dobavljačima glavni su razlog otežanog odvijanja nastave u osnovnim i srednjim školama u KS. Zbog toga direktori muku muče kako bi uposlenicima i đacima osigurali minimalne uvjete za rad.

Plaćaju roditelji

Kako se ne bi ponovile ova ili prethodne školske godine, prosvjetari očekuju da će u budžetu za 2015. godinu vlasti imati više sluha za obrazovanje te da će izdvojiti dovoljno novca za osnovne potrepštine. Više sredstava neophodno je kako se više ne bi susretali s problemima poput nedostatka higijenskih preparata, kreda, namještaja...

Nabavka materijala

Prema riječima direktora OŠ "Isak Samokovlija" Kenana Vučijaka, trenutno stanje je nešto bolje nego prošle godine, kada su čekali i po deset mjeseci na robu.

- U februaru 2014. tri dana nismo imali nafte, ali je sreća da je bilo lijepo vrijeme. Očekujemo da nadležni plate na vrijeme ono što naručimo. Trenutno čekamo isporuku namještaja za dva kabineta. Za produženi boravak većinu novca su osigurali roditelji pa smo kupili nove kauče. Da nije pomoći roditelja, organizacija..., ne znam kako bismo izašli nakraj - kazao nam je Vučijak.

I direktorica OŠ "Silvije Strahimir Kranjčević" Dika Kurtagić smatra da je redovno izmirivanje obaveza Ministarstva finansija KS prema dobavljačima prioritet kako bi se stanje u školama popravilo.

vucijak-kurtagic

- Najveći problemi su nabavka kancelarijskog materijala i higijenskih preparata, plaćanje interneta, telefona... Sve je to veoma bitno za rad škole. Trenutna sredstva koja se izdvajaju za osnovne škole nisu dovoljna pogotovo ako pratimo evropske standarde koji podrazumijevaju inovacije, što zahtijeva dodatna sredstva - rekla je Kurtagić.

Ministarstvo finansija uplaćuje manje novca

U Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS kazali su nam da Ministarstvu finansija dostavljaju zahtjeve za dodjelu sredstava iz budžeta, koje zatim vrši korekcije.

- Nažalost, često naši zahtjevi budu korigirani, odnosno sredstva umanjena. Problem s kojim smo se do sada susretali je izmirenje nastalih obaveza. Plaćanje prema dobavljačima je u nadležnosti Ministarstva finansija, a u posljednje vrijeme ovi problemi su sve manje prisutni - naveli su iz Ministarstva.