BIH

Džaferović zatražio da se pokrene krivični postupak protiv Kebe

Nakon što je Tužilaštvo BiH donijelo odluku o neprovođenju istrage

A. L.

12.3.2015

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Šefik Džaferović, potvrdio je danas novinarima u Sarajevu da je pozvao Tužilaštvo BiH da se protiv Mirsada Kebe, bivšeg potpredsjednika FBiH povede krivični postupak zbog lažnog prijavljivanja.

 
Ovaj potez uslijedio je nakon što je Tužilaštvo BiH donijelo odluku o neprovođenju istrage protiv Džaferovića, čije ime se spominje u obimnoj dokumentaciji koju je Kebo podnio Tužilaštvu BiH, a vezuje se za ratne događaje i zločine počinjene nad Srbima u Vozućoj kod Zavidovića.
 
- To je sada stvar Tužilaštva, a ja ću iskoristiti sav raspoloživi pravni instrumentarij da zaštitim sebe i svoju ličnost- kazao je Džaferović dodajući da mu je zbog svega nanesena šteta, ali "da je on političar i da mora živjeti s tim".
 
Nakon što je, podsjetimo, Kebo predao Tužilaštvu dokumentaciju, poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH zatražili su u više navrata Džaferovićevu smjenu, a kako se to nije desilo, zastupnici SNSD-a napuštali su sjednice.
 
- Sve što sam imao da kažem na ovu temu, ja sam rekao. Od početka sam tvrdio da se radi o gnusnim lažima, monstruoznoj konstrukciji koje su sračunate na to da se diskreditiram ja kao političar sa jedne strane i da se destabilizira uspostava vlasti na državnom nivou na bazi dogovorene parlamentarne većine. Odluka Tužilaštva za mene je očekivana- kazao je Džaferović.