BIH

Zbog servisa oba aviona otkazani svi letovi BH Airlinesa

Do kraja sedmice

J. Be.

12.3.2015

Avio flota BH Airlinesa ostala je bez funkcionalnih aviona te su zaustavljenje sve operacije ove kompanije.

Jedan od dva aviona tipa ATR 72 koji je bio operativan od ponedjeljka je na redovnom  c chek servisu, a drugi avion firme je zbog duga od 200.000 eura je već mjesecima u Njemačkoj.

C chek je inače redovni pregled i održavanje aviona koji je se mora uraditi nakon odeđenog vremena, i tokom kojeg se vrši detaljan pregled letjelice. Ovaj pregled se inače obavlja svakih 20-24 mjeseca ili određenog broja letenja.

Iz BH Airlinesa kažu da se nadaju povratku jednog od aviona do kraja ove sedmice.

- Radi se o redovnom servisu aviona koji je letio. Očekujemo povratak aviona koji je servisiran i koji je već neko vrijeme u Njemačkoj - kazao je Elvis Žiga, predsjednik sindikata BH Airlinesa.

- B&H Airlines je otkazao letove do Nedelje 15.03.2015. god., kada se avion koji se nalazio na servisu u Mönchengladbachu vraća u flotu nakon redovnog servisiranja. Servis je obavila kompanija RAS (Rheinland Air Service), i povratak aviona tipa ATR 72 registracije E7 AAD se očekuje u petak, kako bi bio spreman za svoje operacije i to letom za Cirih via Banja Luka u nedelju. Drugi avion iz flote registarskih oznaka E7 AAE je odletio u utorak na C-check kao njegov redovni servis - kazao je za portal "Dnevnoag avaza" Edin Hrapović

Podsjećamo austrijska kompanija HETA pristala je na odgodu naplate potraživanja od aviokompanije "Bh Airlines" nije stupila na snagu.  Rok uplate je prolongiran do 31. marta kada ističe ova odluka i kada će biti moguće prebaciti prvu tranšu od jednog miliona maraka.

Također je važno naglasiti i da je Međunarodni aerodrom Sarajevo izvršio deblokadu računa jer je načinjen sporazum o reprogramu dospjelog duga koji su potpisali uprave "BH Airlinesa" i Aerodroma.