BIH

U Čikagu izložba fotografija i komemoracija povodom 20 godišnjice u Srebrenici

U Ilinois Holokaust muzej

Fena

12.3.2015

Ilinois Holokaust muzej i Obrazovni centar u partnerstvu s Bosansko-američkim institutom za istraživanje genocida i edukaciju (BAGI), organizira povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici, izložbu fotografija bh. fotografa Tarika Samaraha posvećenu stradanju Srebrenice te komemoraciju “Srebrenica - 20 godina kasnije”.

Kako je  potvrdila predsjednica BAGI-a Sanja Seferović- Drnovšek, ova potresna izložba fotografija bit će postavljena u Muzeju od 26. marta ove do 31. januara naredne godine. 

Fotografije i tekst uz fotografije upečatljivo svjedoče o genocidu u BiH s posebnim osvrtom na zločin u Srebrenici, najteži zločin koji se dogodio poslije Drugog svjetskog rata. 

Otvaranju izložbe i prijemu za donatore-predstavnike bh. organizacija u Čikagu prisustvovat će ambasadorica BiH u SAD-u Jadranka Negodić, direktorica Obrazovnog centra Ilinois Muzeja Kelley Szany te predsjednica BAGI-a Sanja Seferović-Drnovšek.
 
Također, povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici, 19. jula će u Muzeju holokausta biti održana i komemoracija, svjedočenja i panel diskusija "Srebrenica -20 godina kasnije”.

O značaju obilježavanja godišnjice u Ilinois Muzeju Holokausta, ističe Seferović -Drnovšek, posebno govori podatak da ovaj muzej posjeti godišnje oko 100.000 posjetilaca, prije svih studenata i edukatora. 

U panel diskusiji će učestvovati svjedoci genocida u Srebrenici - novinar David S. Rodhe, Ajkuna Atic, koja je bila medicinska sestra u ratnoj bolnici u Srebrenici te Elvir Ahmetović.

Rohde je bio prvi stranac, svjedok strahota genocida u Srebrenici, koji je mjesec dana poslije pada Srebrence izvještavao o masovnim grobnicama, zbog čega su ga uhapsili bosanski Srbi. Rhodhe je za svoja izvještavanja dobio 1996. godine Pulicerovu nagradu.

Predsjednica BAGI-a ističe da ova organizacija kontinuirano, putem apela i rezolucija, proziva međunarodnu zajednicu da preuzme sve odgovarajuće diplomatske i pravne mjere da bi se kaznile vlasti RS-a koje su odgovorne za zločine protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

-BAGI pozdravlja aktivnost sudova BiH u hapšenju osumnjičenih za ratne zločine u RS-u, što ulijeva nadu da postoji državna, pravna i politička volja da se zločincima sudi za počinjene zločine tokom agresije na BiH i genocida nad Bošnjacima - ističe Seferović-Drnovšek.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.