BIH

Čović: Rasčistiti s pravosudnom mafijom

Član Predsjedništva BiH gostovao na N1

Autor:B. TURKOVIĆ

11.3.2015

Dragan Čović, član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a izjavio je na televiziji N1 kako pregovori o formiranju vlasti moraju biti okončani u narednih dan-dva, kako bi iduće sedmice imali Vijeće ministara i Vladu FBiH. Na pitanje da li to znači da je pristao na dogovor koji su ranije prihvatili SDA i DF, na principu 5+5+5 ministarskih pozicija, predsjednik HDZ-a BiH je rekao “na neki način da”.

- DF je legitiman partner SDA i mi smo to prihvatili. Zbog toga ja s krajnjom pažnjom razgovaram na tu temu. Zbog toga želim da sutra završimo razgovore i da završimo ovu agoniju. Mislim da Izetbegović ne razmišlja o drugom partneru – kazao je između ostalog Čović.

On je komentirajući objavljivanje iskaza Kemala Čauševića, bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje rekao kako razmatra podnošenje tužbe.

- Kada pročitate što je taj čovjek kazao, postavlja se pitanje o čemu on priča uopće. Drugim riječima, takav iskaz zaslužuje tužbu s moje strane. Meni moji odvjetnici sugeriraju da tužim i one koji su to pustili u javnost, a i one koji se osuđuju za kriminal, pa žele još nekoga dodatno uvrstiti u to – kazao je Čović. On je kazao da je evidentno da u BiH postoji pravosudna mafija te da će se to morati “rasčistiti”.