BIH

Rinkevičs: Morate pokrenuti rigorozan proces reformi

Šef diplomatija Latvije o evropskom putu BiH

A. Du.

11.3.2015

Edgars Rinkevičs, ministar vanjskih poslova Latvije, zemlje koja trenutno predsjedava Vijećem Evropske unije, danas je u službenoj posjeti BiH. Nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom, na zajedničkoj konferenciji za novinare Rinkevičs je odaslao nekoliko važnih poruka za evropski put naše države.

Čestitajući na nedavno usvojenoj zajedničkoj izjavi, kojom se bh. vlasti obavezuju na reforme, Rinkevičs, inače predsjedavajući Vijeća za vanjske poslove EU, kazao je kako je sada osnovni zadatak da se ta izjava pretoči u “konkretan, realan, operativan i provodiv plan i da se što prije krene u rigorozan proces reformi”.

- EU je spremna da BiH pomogne u tom procesu. Nadamo se da će nova vlast početi odmah raditi na implementaciji te izjave – poručio je Rinkevičs.

On je najavio da će narednog ponedjeljka na sjednici Vijeća za vanjske poslove EU visoka predstavnica vanjske poslove i sigurnosnu politiku Frederica Mogherini predstaviti svoja stajališta u vezi sa BiH, a isto će, kaže učiniti i on.

- Zaista se nadam da ćemo tada pokrenuti proces stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) za BiH. Nadalje ako uočimo napredak u reformama onda će biti razmatrana i kandidatura za članstvo. Ali još uvijek postoji postoji mnogo toga da se uradi u BiH – kazao je on.

Također, najavio je da će se na sastanku ministara vanjskih poslova članica NATO-a u maju, pored pitanja kao što je kriza u Ukrajini, razgovarati i o “politici otvorenih vrata”. S tim u vezi, naglasio je da nova vlast mora sve poduzeti da uradi neizvršene obaveze koje vode do priključenju naše države NATO-u.