BIH

Vlada ZDK potvrđena bez ministrica!

ZDK Inaguracijska sjednica Skupštine

Autor:V. B.

11.3.2015

Skupština Zeničko-dobojskog kantona (SZDK), većinom glasova zastupnika vladajuće koalicije SDA, DF i NHS/HDZ, te i uz jedan glas BPS-a (ukupno 19), bez glasova protiv i sa 16 suzdržanih glasova opozicionih stranaka SBB - Fahrudin Radončić, SDP, SBiH i A-sda, potvrdila je danas izbor nove Vlade ZDK na čelu s premijerom Miralemom Galijaševićem (SDA).

Nova Vlada ZDK kormilo preuzima od tehničke premijera Muniba Husejnagića (SDP), koja je bila smjenjena još u martu prošle godine. Manadatar Galijašević, koji je sa svojim ministrima odmah i položio zakletvu, u svom je inaguracijskom govoru naveo  kako preuzimaju vođenje ovog kantona u trenutku kada je prosječna plaća u ZDK- u samo 711 KM (u FBiH 822 KM), akumulirani deficit budžeta 89.000.000 KM, od čega čak 63,6 miliona KM iz proteklog mandatnog perioda.

vlada2

Foto: J. Hadžić

Prispjele i neplaćene obaveze su 51,6 miliona, krediti 26,8 miliona, od čega ove godine na naplatu stiže 5,6 miliona, a 99 miliona KM bez kamata je dug budžetskim korisnicima po osnovu izvršnih sudskih presuda po tužbi za nepoštivanje kolektivnih ugovora. Zbog svega navedenog, kazao je Galijašević, ako se ne promijeni pristup, ZDK-u prijeti bankrot, kada više neće biti ni plaća, naknada, poticaja...

- Moramo uvesti moratorij na daljnje zapošljavanaje u javnom sektoru, te preispitati sva zapošljavanja u javnom sektoru u zadnje dvije godine- poručio je Galijašević, dodavši da će podržati svaku inicijativu za izjmenu Zakona o raspodjeli javnih prihoda Fedracije BiH.  

Kao što je od ranije poznato, u prijedlogu sastava Vlade ZDK nije bilo nijedne žene, ali  to vladajućim nije smetalo da danas potvrde izbor ovakve Vlade ZDK. Zato je Ismet Sarajlić, predsjednik Kluba zastupnika SBB-Fahrudin Radončić, istakao kako će on i njegove kolege iz kluba podržavati i pomagati rad Vlade ZDK, ali da će biti suzdržani prilikom njenog imenovanja.

Jer, kako je kazao Sarajlić, već samim imenovanjem Vlade ZDK građanima poslana poruka da se bez posljedica mogu kršiti zakoni, zbog čega je zatražio da se odredi pauza i o svemu izjasne Zakonodavno-pravne komisije i Komisije za izbor i imenovanja SZDK. Komisije se nisu očitovale.

- Ne opstruiramo, želimo da se sjednica što prije završi, ali tražimo očitovanje da li prva odluka Vlade ZDK predstavlja kršenje zakona- poručio je Sarajlić, koji je istako da se radi o odgovornosti stranaka koje su predložile kandidate za ministre. SBB se, kaže Sarajlić, ograđuje od ovakvog načina rada i zapitao zastupnike SDA koji su predložili da se izglasa Vlada ZDK te zataraži autentično tumačenje ovog zakona, šta će se desiti kada stigne to očitovanje i potvrdi kršenje propisa.

- Ko će biti odgovoran- poručio je Sarajlić. 

Zastupnica Amra Jupić (SBB) poručila je da su žene i same krive za svoj status u društvu, ali i u svojim strankama, te da se ne trebaju žaliti ninakoga.

- Želio bih da vidim žensku populaciju, kako će danas glasati protiv sebe- kazao je Kemal Mušinbegović (SBB-Fahrudin Radončić), član Komisije za ravnopravnost spolova, koji je dodao da je očekivao da će proteklih dana, zbog očitog kršenja zakona, biti sazvana hitna sjednicu ove komisije. Ali, te sjednice nije bilo.

Novi ministri Vlade ZDK

Novi članovi Vlade ZDK postali su SDA-ovi ministri Himzo Smajić iz Tešnja (poljoprivreda, vodoprivreda i šumarstvo), Nuredžehan Šahinović iz Žepča (rad, socijalna politika i izbjeglice), Fahrudin Čolak iz Olova (boračka pitanja), Mirnes (Fadil) Bašić iz Kaknja (pravosuđe i uprava) i Mensur Sinanović iz Zavidovića (obrazovanje, nauka, kultura i sport), zatim Bojan Gvozdenović iz Zenice (zdravstvo), Goran Bulajić iz Zenice (prostorno uređenje, saobraćaj i komunikacije) i Hajrudin Žilić iz Olova (policija) iz DF-Željko Komšić, te HDZ-ovi Andrej Kajić iz Žepča (finansije) i Zvonimir Anđelić iz Usore (privreda).