BIH

Željko Komšić: Nije kraj svijeta ako DF bude opozicija!

Predsjednik DF-a o formiranju vlasti u FBiH

A. L.

11.3.2015

Predsjednik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić rekao je danas novinarima u Sarajevu "da je krajnje vrijeme da se okonča priča o uspostavi vlasti u Federaciji BiH, kako je rekao, na ovakav ili onakav način jer nema smisla odlagati priču o Vijeću ministara i Vladi FBiH".

- Gospodin Čović i dužnosnici HDZ-a stalno ponavljaju da je njihov partner SDA i ja to poštujem, to je njihov izbor. Mi smo u nedjelju imali dogovor sa Izetbegovićem (Bakirom op.a.) postigli dogovor i ostalo je da se SDA i HDZ dogovore kao partneri hoće li to realizovati ili neće. Ako neće to realizuju, uvijek neko drugi može ući u tu većinu. Taj posao treba završiti - rekao je Komšić.

Istakao je da postoji dijametralno suprotna situacija od onoga što je potpisano i naveo kako su formirane vlade u USK, BPK te da sličnim putem ide i situacija u SBK.

- O čemu treba da razgovaramo? U utorak nas zovu da pregovaramo o dogovoru. Šta je tema? Nije kraj svijeta ako DF bude opozicija. Šta je tu problem - kaže Komšić.

Ponovio je da DF insistira na Ministarstvu finansija u Vladi FBiH.

- Ne desi li se to, Dodik i Čović će kroz sastav UO UIO i kroz Fiskalno vijeće kontrolisati cjelokupni finansijski krvotok ove zemlje. Ako je to SDA prihvatljivo, to je njihovo pravo. Nama to nije prihvatljivo. HDZ je dobio ministarstvo finansija na državnom nivou. Zar ovo nije prihvatljivo rješenje - rekao je Komšić.