NAUKA

Prvi put snimljeno: Pogledajte kako izgleda raspadanje uranijuma i zračenja

Zanimljiv eksperiment

(Al. Ti.)

10.3.2015

Da li ste se ikada zapitali kako izgleda radijacija? Ukoliko jeste, na to pitanje napokon postoji odgovor, a naučnici su raspadanje i zračenje ilustrovali pomoću malog parčeta uranijuma koji se nalazi u komori oblaka, prenosi Telegraf.

U pitanju je uređaj sa vazduhom i gasom koji je prezasićen vodenom parom. On se koristi za detekciju naelektrisanih čestica, odnosno u ovom slučaju konkretnog zračenja i raspadanja uranijuma.

Oblak komora se može objasniti i kao tečni alkohol čija je temperatura – 40 stepeni. Para koja se emituje je pod uticajem alkohola i ispunjava komoru ispod, a većina se kondezuje na površinu stakla.

– Kada naelektrisana čestica prelazi u paru, elektroni "silaze" sa molekula i formiraju jone. To dovodi do pare koja se kondezuje oko jona – piše ispod ovog video snimka koji je objavljen na YouTubeu.

Uz pomoć ove komore i opreme vi možete da posmatrate bilo koje naelektrisane čestice elektrona, protona, čiji će tragovi izgledati uvijek drugačije u zavisnosti od brzine putanje, mase i njihovog punjenja.

– Na ovom snimku možete primijetiti kako se uranijum ponaša u komori skoro sat vremena. Nakon 40 minuta, ne postoji dovoljno alkohola za nove staze rasipanja, pa dolazi do kondezovanja – objašnjeno je ispod snimka.