BIH

Mostarci prvi u svijetu ugradili aparat za liječenje reume

Ljekarski timovi Kliničke bolnice nastavljaju nizati uspjehe

Autor:M. HODŽIĆ

10.3.2015

Uprkos teškoj finansijskoj situacija ljekarski timovi Kliničke bolnice (KB) Mostar nastavljaju nizati uspjehe po kojima se prepoznaju u cijelom svijetu. Tako je tim KB-a pod vodstvom dr. Sande Vlatković Miljko, u saradnji s stručnjacima iz Amerike, Holandije i Austrije, prvi u svijetu izvršio implantaciju specijalnog aparata za liječenje reumatoidnog artritisa.

Inovativna medicina

Time su napravilu revoluciju u liječenju ove bolesti jer su dokazali da se implatancijom ovog aparata koji pomoću elktronične komponente stimulira živac nervus vagus, ova bolest može uspješno liječiti. Ovaj operativni zahvat izvršen je još 2011.godine a nakon što je dokazano da pomaže u liječenju predstavljen je i svjetskoj javnosti na stručnim konferencijama.

Istraživanje dr. Vlatković Miljko i tima KB-a objavljeno je u poznatom časopisu „New Scientist“ a o ovom projektu pisao je i „New York Times“ nazvaši ga „poslom stoljeća“.

dr-vlatkovic-miljko

Foto: Ž. Miličević ( Vlatković Miljko: Projekat je potaknula američka korporacija „Set point“)

-Projekat je potaknula američka korporacija „Set point“ koja se bavi inovativnom medicinom. Ovaj aparat već je upotrijebljen za liječenje epilepsije i depresije no mi smo prvi u svijetu to napravili u indikaciji reumatoidnog artritisa - kazala je dr. Vlatković Miljko jučer na konferenciji za novinare u Mostaru na kojoj je predstavljen ovaj projekt. 

Cijeli projekt otkupila je farmaceutska kuća „GlaxoSmithKline“, koja bi trebala dodatno usavršiti aparat i svesti ga na veličinu zrna riže.

Šansa za bolesnike

-Smatra se da će se ovaj tip liječenja uvesti i kod uplanih bolesti crijeva, poput Krona i ulceroznog kolitisa te u liječenju bronhalne astme -istakla je dr.Vlatković Miljko.

Direktor KB-a Ante Kvesić kazao je kako će ovaj tip liječenja dati šansu bolesnicima da ozdrave i normalno funkcionišu. Procjenjuje se da je cijena operativnog zahvata i aparata bila preko 50.000 KM.

 -Firma koja je otkupila projekt sigurno će ga pojeftiniti u serijskoj proizvodnji i kad to sve uđe u protokol onda će svi bolesnici imati priliku da se liječe na ovaj način. Po mojoj procjeni to bi se trebalo desiti za pet godina - kazao je Kvesić.

Dragoje: Stanje perfektno

Pacijent Pero Dragoje, kod kojeg je urađena prva implantacija ovog aparata 2011.godine, kaže da danas, zahvaljujući tome, normalno živi i radi.

-Bolest se pojavila 2003.godine. Nisam mogao uzeti olovku u ruke da se potpišem, da ustanem, normalno radim i funkcionišem. Danas je stanje kod mene perfektno i ponovo mogu da radim. Momentalno vozim kamion za jednu firmu u Čitluku - kazao je Dragoje.