BIH

NOVA VLAST Zvanični sastanci okončani, još nema dogovora SDA, DF-a i HDZ-a

Pregovori partnera bez rezultata

S. D.

10.3.2015

16:58 - Zvanični sastanci SDA sa DF-om i SDA sa HDZ-om za danas su okončani.

Dragan Čović se na kraju, također, obratio novinarima i izrazio je optimizam u pogledu dogovora s ostala dva koaliciona partnera te očekivanja da će do petka biti formirana i Vlada FBiH i Vijeće ministara. Međutim, Čović je istakao da HDZ ne odustaje od šest ministarstava u Vladi, striktno potencirajući Ministarstvo finansija.

S obzirom na to da i DF insistira na Ministarstvu finansija, Čović je na novinarski upit šta će se desiti ukoliko DF ne odustane od tog zahtjeva, kazao da HDZ u tom slučaju odustaje od pregovora.

16:35 - Novinarima se obratio Bakir Izetbegović, koji je potvrdio da je danas imao dva sastanka s Draganom Čovićem te s predstavnikom DF-a kojeg nije imenovao. Izetbegović je kazao da neće iznositi nikakve detalje, ali da su blizu dogovora. Prema njegovim riječima, do konačnog rješenja mogli bi doći sutra ili prekosutra.

Na novinarski upit utječe li na pregovore to što je Čović kazao da HDZ ne odustaje od Ministarstva finansija, Izetbegović je kazao: "Naravno da utječe", ali nije pojašnjavao u kom kontekstu. Ovih trenutaka očekuje se da se novinarima obrati Dragan Čović, lider HDZ-a. Nezvanično, "Avaz" saznaje da Čović insisitira da pregovori o formiranju vlasti sa SDA i DF-om budu okončani danas i da se javnosti saopći da li je postignut konačni dogovor ili su pregovori definitivno propali.

16:20 -Situacija u zgradi Predsjedništva BiH mijenja se iz minute u minutu i izgleda da će ipak sastanak SDA, DF-a i HDZ-a biti održan.

16:00 - Novinarima koji satima čekaju ispred zgrade Predsjedništva BiH upravo je u ovim trenutcima saopćeno da sastanka o formiranju vlasti u FBiH neće biti. Ovu vijest je novinarima saopćila službenica iz kabineta Bakira Izetbegovića, zamjenika predsjednika SDA i člana Predsjedništva BiH.

15:15 - Da je nastavak pregovora uistinu obavijen raznim tajnama pokazuje i ponašanje predstavnika DF-a, u kojem su neki od članova Predsjedništva novinarima uoči samog dolaska Bećirovića na sastanak tvrdili da nisu pozvani na sastanak i da čekaju da ih predstavnici SDA pozovu. Sam Bečirović je pet minuta prije dolaska u zgradu Predsjedništva novinarima u telefonskom razgovoru kazao da nema pojma o sastanku da bi se zatim pojavio pred svečanim ulazom u zgradu, čime je izbjegao susret s novinarima.

15:00 - U zgradu Predsjedništva BiH stigao je i Damir Bećirović ispred Predsjedništva DF-a. Kako nezvanično saznajemo, u toku je sastanak Bećirovića sa Izetbegovićem i Softićem.

14:50 - Dragan Čović, lider HDZ- a, potvrdio je novinarima da se danas sastao s Bakirom Izetbegovićem, zamjenikom predsjednika SDA, ali kazao je da još nije postignut dogovor o formiranju vlasti. Čović je kazao da je prijedlog koji mu je iznio Izetbegović nakon razgovora s predstavnicima DF-a tokom vikenda toliko tajnovit da ni njemu nije jasan. On je, također, kazao da će se danas ponovo sastati s Izetbegovićem kada se vrati u zgradu Predsjedništva BiH, najvjerovatnije nakon 16 sati.

Lider HDZ-a je potvrdio da se u ovom trenutku bukvalno vodi borba između tri stranke oko resora u Vladi Federacije BiH te je potvrdio da HDZ neće odustati od zahtjeva da im pripadne Ministarstvo finansija u Vladi FBiH.

Iako se očekivalo da će do 15 sati u zgradu Predsjedništva BiH na pregovore doći neko od predstavnika DF-a, to se nije desilo, pa se očekuje da bi oni mogli doći na nastavak razgovora nakon 16 sati.

14:00 - Kako javlja "Avazov" reporter, u očekivanju nastavka pregovora o formiranju vlasti u Federaciji BiH, u zgradu Predsjedništva BiH je stigao i član Predsjedništva SDA Safet Softić. On je kazao da na trilateralnom sastanku SDA, HDZBiH i Demokratske fronte, koji će biti održan iza 15 sati, neće prisustvovati lider DF-a Željka Komšić.

-Koliko ja meni poznato, Komšić je već najavio da neće prisustvovati ovom sastanku, a ko bi to mogao biti umjesto njega ne znam. Možda Damir Bećirović - kazao je Softić.

U ovim trenutcima u zgradu Predsjedništva BiH je stigla i Borjana Krišto, zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

13:00 - U Sarajevu je danas održan sastanak zamjenika predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića i lidera Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragana Čovića.

Kako saznajemo, na ovom je susretu bilo govora o formiranju Vlade Federacije BiH (FBiH). Izetbegović je Čoviću saopćio rezultate pregovora koje su predstavnici SDA tokom vikenda imali s predstavnicima Demokratske fronte (DF).

Čović se izjasnio o ponudi SDA i DF-a, a u ovom momentu nije poznato da li je lider HDZ BiH izašao s nekim novim prijedlogom. Više detalja trebalo bi biti poznato nakon sastanka Izetbegovića i Čovića s predsjednikom DF-a Željkom Komšićem, koji bi trebao biti održan tokom dana.