BIH

Ako izgubi stranku, Izetbegoviću je sve džaba!

Blog Bakira Hadžiomerovića o uspostavi vlasti u FBiH

Bakir Hadžiomerović

10.3.2015

Djeca još u prvom razredu osnovne škole nauče sabirati i oduzimati. U drugom razredu već se rješavaju jednačine sa jednom nepoznatom. Osnovna znanja iz matematike koje steknemo u najranijoj mladosti primjenjujemo kroz cijeli život a onim nerazumnim, kakvih vazda ima među nama, kao zadnji argument u dugim raspravama izvlačimo činjenicu da su "dva i dva uvijek četiri". Tako je u matematici, ali u politici to pravilo ne važi.

Uvjerili smo se ovih dana dok čekamo da SDA,DF i HDZ formiraju vlast kako politika,matematika pa ni zdrava logika baš i nemaju dodirnih tačaka. Živo se sjećamo da su odmah nakon oktobarskih izbora lideri ove tri stranke, Bakir Izetbegović,Željko Komšić i Dragan Čović dakle, potpisali nekakav sporazum o uspostavi i prioritetima buduće vlasti koji odavno niko razuman, pa čak ni njih trojica, više i ne spominje.Onda je Čović rekao da je njegov partner za pravljenje vlasti SDA i da on lično, a ni HDZ logično, nema ništa sa Komšićem i njegovom frontom. U RS-u je Čoviću partner Milorad Dodik, ali to je već neka druga tema...

Hajde da se mi vratimo na matematiku i politiku. Agencijska informacija kaže da su jučer Izetbegović i Komšić dogovorili da Izetbegović danas prenese Čoviću da su uspjeli dogovoriti pa da za sutra dogovore...Zvuči komplikovano? Nije to ništa u usporedbi sa podatkom iz agencijske vijesti o formiranju vlasti koji je u direktnom neskladu sa stečenim znanjima iz osnovne škole sa početka naše priče prema kojim, valjda, pet plus pet plus pet jest jednako petnaest.Tako su,naime, Izetbegović i Komšić namjerili podijeliti ministarstva i resore između SDA,DF-a i HDZ-a i o tome će moj imenjak danas upoznati svog Dragana zbog kojeg je nekadašnjeg SDP-ovog Željka već nekoliko puta u proteklih mjesec-dva sdaovskohinjski izradio.

I ništa tu ne bi bilo sporno da se nije dogodio jedan mali matematički propust a to je da federalna vlada, oko koje je sve zapelo, umjesto 15 nema 16 ministarstava.

Ali, kako rekosmo, u politici ne vladaju pravila kao u matematici i nema potrebe da prije vremena prognoziramo današnje razgovore u Predsjedništvu BiH.

"Imamo istorijsku priliku da formiramo vlast bez Milorada Dodika". Ovo je rečenica koju Izetbegović zadnjih dana ponavlja manirom pokvarene longplejke i pritom ne nudi niti jedan od tih "istorijskih" argumenata za ovu tvrdnju. Kakva istorija, kakvi bakrači! Izetbegoviću se žuri da ministarskim i direktorskim foteljama, članstvima u upravama i nadzornim odborima državnih firmi, nahrani svoje vlasti gladne protivnike u stranci i da koliko--toliko stabilizira uzdrmanu poziciju pred Kongres SDA koji mu dolazi u nevakat i prerano.

Ako izgubi kontrolu nad strankom džaba je Izetbegoviću i njegovim rodbinsko-arapsko-turskim kompanjionima članstvo u Predsjedništvu BiH jer se tamo osim podjele plijena oko ambasadorskih pozicija, u naredne četiri goddine ništa posebno neće događati. Država i njeno Predsjedništvo ne određuju ko će biti direktori profatabilnih državnih preduzeća. To radi stranka.

Zbog kontrole nad strankom Izetbegovićevi su poslovni partneri zauzeli sve što vrijedi u Sarajevu. Zato i članstvo u Predsjedništvu BiH njemu predstavlja samo odskočnu dasku za ostvarenje tog svetog cilja i osvajanja trona SDA koji mu je već jednom izmakao ispred nosa. Desi li se to opet, Izetbegovićeva politička karijera bit će završena. Zato mu se žuri kako bi "odledio zamrznute" pregovore o formiranju vlasti pa i po cijenu da SDA, u iznuđenoj podjeli federalnih resora, izgubi nešto od plijena koji je uhvatila na posljednjim izborima.

Frozen ti se piše...