BIH

Ambasada BiH u Washingtonu dio tala u podjeli fotelja!

"Avaz" saznaje Koalicioni partneri nastavljaju pregovore o Vladi FBiH

S. DEGIRMENDŽIĆ

10.3.2015

Koalicioni partneri za formiranje vlasti u FBiH potrošili su još jedan dan, a da se nisu uspjeli dogovoriti o formiranju vlasti u Federaciji, od čega zavisi i uspostava Vijeća ministara BiH. Niko više ne vjeruje kada iz SDA i DF-a kažu da su se dogovorili, kao što je, prema najnovijim informacijama, navodno postignuto tokom pregovora predstavnika ovih dviju stranaka u subotu.

Račun bez krčmara

Prvenstveno jer su iz DF-a do sada toliko puta mijenjali mišljenje, nema garancije da to neće učiniti i tokom narednih pregovora. Drugo, sudeći prema najavama da DF ne odustaje od istog broja pozicija koji traži i HDZ, uključujući i Ministarstvo finansija, koje traži HDZ, a da se pri tome iz ove stranke još nisu oglasili, jasno je da od tri koaliciona partnera posljednjih mjeseci najmanje dva stalno prave „račun bez krčmara“.

A dosadašnja praksa je pokazala da takva računica ne može donijeti ni dogovor ni napredak. Kako saznaje „Avaz“ od izvora iz HDZ-a, danas bi trebao biti poznat konačan stav o tome idu li ove tri stranke u formiranje vlasti ili ne idu.

O svemu bi, naime, trebali razgovarati Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA, i Dragan Čović, lider HDZ-a. Odmah nakon toga, u zavisnosti od uspješnosti pregovora, Izetbegoviću i Čoviću na sastanku bi se mogao pridružiti i Željko Komšić, predsjednik DF-a

bajrovic-tzurkovic

Prema nezvaničnim informacijama iz SDA, što je bio, kako saznajemo i stav kolegija te stranke održanog jučer, Izetbegović bi danas Čoviću trebao predložiti sastav Vlade u kojoj bi svaka od tri stranke participirala sa po pet ministara, dok bi jednog ministra, najvjerovatnije poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, stranke kandidirale kao zajednički prijedlog, odnosno kompromisno rješenje.

No, paralelno s podjelom fotelja u Vladi FBiH, kako saznaje „Avaz“, DF je tokom pregovora s predstavnicima SDA u subotu potencirao i pitanje drugih važnih funkcija u državi, naročito u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u svijetu.

Nova trgovina

Navodno je jedan od Komšićevih zahtjeva bio i taj da na mjesto ambasadora BiH u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) bude imenovan njegov "čovjek od povjerenja" Reuf Bajrović. Ova pozicija, na kojoj se inače rotiraju stranački kadrovi, ali na osnovu nacionalne pripadnosti, sada bi trebala pripasti Bošnjacima. No, SDA je, kako saznajemo, na ovo ambasadorsko mjesto već planirala postaviti Biseru Turković, tako da je s ovim najnovijim zahtjevom DF-a SDA ponovo u poziciji da Komšiću pravi ustupke.

Samo tri imena

Iako je javnosti do sada obećavano da će Vijeće ministara BiH biti formirano do polovine januara, pa je rok prolongiran do sredine februara, pa do kraja februara, do danas, 10. marta, dvadesetak dana uoči prestanka važenja odluke o privremenom finansiranju, Denis Zvizdić, mandatar iz SDA za sastav Državne vlade, ima tek predložena tri imena za ministre, i to iz Republike Srpske.