BIH

DF definitivno napustio razgovore o Vladi SBK

Izabrano rukovodstvo Skupštine SBK

Autor:K. K.

9.3.2015

U današnjem nastavku konstituirajuće sjednice Skupštine Srednjobosanskog kanona izabrano je skupštinsko rukovodstvo. Muharem Grabus (SDA) i Nikola Simić (SDP) izabrani su  za članove skupštinskog rukovodstva. Uz ranije izabranog Josipa Kvasinu (HDZ BiH), Srednjobosanski kanton konačno može reći da ima formiranu zakonodavnu vlast. Završetak ovog procesa označio je i definitivno istupanje Demokratske fronte iz pregovora oko formiranja vlasti.

-SDA je izišla sa prijedlogom Muharema Grabusa i definitivno stavila tačku na "i"  što se tiče nas i pregovora o formiranju vlasti u ovome kantonu. Demokratska fronta je do sada ispoštovala sve.  – izjavio  je Emir Muftić, zastupnik DF-a u Skupštini SBK.

Izbor skupštinskog rukovodstva uz SDA i stranke HNS podržao je i SDP.

skupstina-glasanje

Foto: Avaz (Podrška kandidatima SDA i SDP)

Nakon neuspjeha svih dosadšanji pregovora u SDA su odlučili umjesto kandidata Demokratske fronte predložiti svog kandidata, a predsjednik KO SDA Asim Mekić i dalje poziva Demokratsku frontu na razgovore.

HDZ BIH i stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora uvjek su spremne za razgovore, a poznate su i početne pozicije, a to je mehanizam koji će spriječiti preglasavanje u Vladi SBK.

Nova zastupnica

Na današnjoj sjednici zakletvu je položila Amela Haračić (SDA) koja je u Skupštini Srednjobosanskog kantona  zauzela poziciju Melike Mahmutbegović, koja je izbarana za dopredsjednicu Federacije BiH.