BIH

Danas u "Dnevnom avazu" prilog "Eksterna matura" za hemiju i historiju

Još jedan pionirski poduhvat najtiražnijeg bh. lista - See more at: http://www.avaz.ba/clanak/163755/danas-u-dnevnom-avazu-prilog-eksterna-matura-za-matematiku-i-bhs-jezik#sthash.xojl2BCK.dpuf

Redakcija

9.3.2015

U skladu sa zakonskom obavezom polaganja eksterne mature svih učenika koji uspješno završe devetogodišnje osnovno obrazovanje, u školskoj 2014./2015. u svim osnovnim školama Kantona Sarajevo, kao i u prethodnoj školskoj godini, bit će organizirano polaganje eksterne mature.

Vodiči za pripremu

Da bismo učenicima završnih razreda u Kantonu Sarajevo, njih skoro 5.000, pomogli da se uspješnije pripreme za predstojeću eksternu maturu te da rezultati polaganja budu mnogo bolji, od danas, 16. februara, "Dnevni avaz", u saradnji s Ministarstvom obrazovanja KS, jednom sedmično objavljivat će specijalne priloge posvećene ovoj tematici.

S obzirom na to da će učenici polagati maturu iz tri obavezna predmeta: Bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnost, Matematika, strani jezik - prvi strani jezik (Engleski, Njemački, Francuski ili Arapski jezik) te iz još dva izborna predmeta u okviru dvije grupe predmeta - I grupa: Historija, Geografija i Informatika; II grupa: Fizika, Hemija i Biologija, akcent u našim prilozima bit će na vodičima iz svakog predmeta, a iz kojih se učenici isključivo trebaju pripremati za eksternu maturu.

U skladu sa zahtjevima predstavnika Ministarstva obrazovanja KS, u prvom prilogu bit će objedinjeni nastavni predmeti BHS jezik i Matematika.

Unutar priloga, osim vodiča, bit će i marketinški dodaci, savjeti učenicima te drugi korisni sadržaji. Oni neće biti stav Ministarstva, već će biti pripremljeni u formi novinskog članka, što će biti navedeno da bi se izbjegle sve moguće nejasnoće.

Nadalje, narednog ponedjeljka 23. februara objavit ćemo prilog s nastavnim predmetima Biologija i Engleski jezik, potom narednog ponedjeljka slijede vodiči za Fiziku i Geografiju, a sedmicu nakon toga i oni za Hemiju i Historiju.

Zatim slijedi objava vodiča za Njemački jezik i Francuski jezik, potom za Arapski jezik i Informatiku, a specijalni prilog sa sadržajima prilagođenim za djecu s posebnim potrebama zbog obimnosti objavit ćemo u dva dijela. Na taj način 6. aprila bit će završen proces objave specijalnih priloga "Dnevnog avaza".

Imajući u vidu svoju funkciju u informiranju građana i potrebu da učenici na vrijeme dobiju materijale za učenje i vježbanje, Kolegij "Dnevnog avaza" odlučio se na ovaj pionirski korak, ponovo uvodeći novine kada su u pitanju medijski projekti u BiH.

Pozitivna praksa

U skladu s titulom najčitanijeg i najutjecajnijeg dnevnog lista u državi, "Dnevni avaz" na ovaj način slijedi pozitivnu praksu evropskih i svjetskih listova koji kroz ovakve i slične projekte dokazuju svoju društvenu odgovornost.   

Uštede u kućnim budžetima

Imajući na umu tešku socijalnu situaciju u državi te troškove koje bi roditeljima i učenicima izazvalo samostalno štampanje vodiča, uvjereni smo da ćemo objavom ovih materijala barem malo doprinijeti uštedama u kućnim budžetima porodica budućih srednjoškolaca.