BIH

Jozić: Nagrada mi je dobro obavljen posao, a ne plaća

Istražiteljica na specijalnom zadatku kao portparol

M. Aš.

8.3.2015

Medijsko lice Državne agencije za istrage (SIPA) duže od dvije godine je Kristina Jozić. No, malo je poznato da je vršiteljica dužnosti portparola ove agencije zapravo policijska istražiteljica sa znatnim iskustvom u pravom policijskom poslu.

- U SIPA-i sam počela raditi u okviru prve klase kadeta SIPA-e još 2007. godine. U to vrijeme nije bilo mnogo policijskih službenica u Agenciji, a nas 12 žena, od ukupno 26 kadeta, koliko je tada primljeno, sa mnogo entuzijazma započele smo radni odnos - kaže ona za "Avaz".

Prvih šest mjeseci provela je u operativnom dežurstvu, nakon čega je na vlastiti zahtjev prešla u "operativu", gdje je šest godina radila kao istražiteljica Kriminalističko-istražnog odjela.

- Policijski poziv nije samo posao nego trajno životno opredjeljenje da se čini dobro. Naučila sam da se najviša nagrada krije u dobro obavljenom policijskom zadatku, uspješno realiziranoj operativnoj akciji, a ne u plaći, i to mogu podnijeti samo oni koji su u policijskom pozivu pronašli sebe - kaže Jozić.

Ona navodi da policijske službenice SIPA-e rame uz rame sa svojim muškim kolegama rade na najsloženijim predmetima iz oblasti terorizma, organiziranog kriminala, finansijskog kriminala i korupcije te ratnih zločina.

- Mi smo hrabre, jer policijska služba pretpostavlja hrabrost i požrtvovanje, jer policijski poziv znači odricanje. Nekada je bilo nezamislivo da žene rade sve te poslove, a njihov angažman u policijskim strukturama uglavnom se svodio na administrativne poslove - ističe Jozić, dodajući da je članica Udruženja „Mreža žena policajaca“, koje je zvanično registrirano početkom 2012. godine i okuplja policijske službenice iz 15 policijskih agencija u BiH.