BIH

Rudar ili rudarka, plaća je ista!

Almedina Kaljun, normirac u brezanskoj jami "Sretno"

S. G.

8.3.2015

Almedina Kaljun, uposlenica Rudnika mrkog uglja Breza, jednom od rijetkih na Balkanu gdje u jamama rade i žene, takozvani je normirac. To znači da često, osim administrativnog dijela obaveza, silazi u jamu kako bi na licu mjesta provjerila realizaciju uspostavljenih normi, ali i izdala zaduženja za naredni plan rada.

Rođena u rudarskoj porodici, udata je za rudara, a i sin joj je rudar. Kako kaže, i sama je počela raditi kao komorat u jami "Sretno". Kopala je ugalj kao i njene ostale kolege. Sa 18 godina počela je raditi u RMU Breza. Danas je napredovala i kaže da je jednako plaćena kao i njene muške kolege.

- Moje trenutno radno mjesto normirca prije mene obavljao je muškarac, a i poslije mog odlaska ponovo će, najvjerovatnije, to biti muškarac. Inače, nema nikakve razlike u visini zarade muškarca ili žene rudara - istakla je Almedina, koja ove godine očekuje odlazak u zasluženu penziju.

Morate voljeti ovaj posao

- Lijep je ovo posao, samo ga treba voljeti da bi se kvalitetno radio - kaže Kaljun.

Prema njenim riječima, nikada nije imala strah od silaska u jamu, ni kada je čula za rudarske tragedije. Što se mora, nije teško.

- Nikada me nije bilo strah da siđem u jamu, to je nekako prirodno kod mene rođene u rudarskoj porodici. Vezani smo uz rudnik – ističe ona.