BIH

Lovrić: Kod nas cvjetaju samo korupcija i kriminal

Protest predsjednice Udruženja za borbu protiv korupcije

A. L.

8.3.2015

Korupcija je najviše prisutna u institucijama BiH, zdravstvu i školstvu, pa onda sve ostalo, izjavila je Irina Lovrić, predsjednica Udruženja za borbu protiv korupcije, kriminala i diskriminacije u institucijama i javnim ustanovama u BiH tokom današnjih protesta održanim ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH.

Provođenje istrage

Lovrić je, kako je poznato, nakon višegodišnje borbe na Sudu BiH dobila presudu za mobing koji je nad njom vršio direktor Fonda za povratak, Mlađen Božović. Prema njenim riječima, Božović koji je učestvovao na realizaciji projekata povratka u BiH, kao direktor Fonda još uvijek nije procesuiran. Naredba o provođenju istrage donesena je 2010. godine.

- Zakon o krivičnom postupku nalaže da tužilac u roku od šest mjeseci treba da donese tužilačku odluku ili taj predmet da na odlučivanje kolegiju. Sada je 2015., pet godina ništa se ne dešava. Ali, Dom naroda Parlamenta BiH je usvojio zaključak o hitnoj suspenziji Božovića koje Vijeće ministara nije sprovelo- istakla je Lovrić.

Navela je da svi koji putem javnih konkursa žele da dobiju posao na općinskom, federalnom, kantonalnom i državnom nivou nemaju šanse, ako nemaju neku vezu i ako nemaju dovoljno novca.

Podršku Lovrić dali su građani koji su nosili majice na kojim je pisalo “Svi smo mi Irina”. Svi ti ljudi su, kako kaže Lovrić, osjetili na svojim plećima posljedice društveno negativnih pojava u BiH.

- Da nisu svjesni toga, ne bi ni bili ovdje. Međutim, izgleda da je to tabu tema i da se samo deklarativno zalažemo za borbu protiv korupcije i kriminala. Pravimo neke metodologije i zakone koje niko ne poštuje, a ustvari, svi na svojim leđima osjetimo najveće posljedice toga - ističe Lovrić.

Osjetljiva kategorija

Dodala je da je do sada prijavila oko desetak slučajeva korupcije.

- Radila sam na više slučajeva, ali ovaj je direktno vezan za instituciju gdje sam zaposlena, Fond za povratak i Mlađen Božović kojeg sa ranijih radnih mjesta prozivaju kriminalcem, koji ne preza ni od likvidacije. Kad takvu takvu osobu zadužite da vodi instituciju koja se bavi realizacijom projekata jedne od najosjetljivijih kategorija, a to su izbjeglice i raseljene osobe, onda je to poražavajuće. Onda svi svjesno učestvujemo u korupciji i kriminalu koja se razvija u institucijama BiH- zaključila je Lovrić dodajući da u BiH cvjetaju samo korupcija i kriminal i da smo zemlja koja je posljednja na ljestvici u svemu što je pozitivno u svijetu.