KULTURA

O stradanju Goražda malo se zna u svijetu

U Štokholmu otvorena izložba Svena Westerlunda, posvećena Goraždu i Podrinju

Al. B.

7.3.2015

Više od 200 posjetilaca izložbe fotografija i videoinstalacija „Drina Valley Prospects“, koja je otvorena u Centru za fotografiju u Štokholmu, nije moglo skriti emocije, pa čak i suze pred svjedočanstvima zla koje je svojim fotoobjektivom zabilježio njen autor Sven Westerlund.

Višestruko nagrađivani švedski fotograf, autor brojnih izložbi, knjiga i projekata posljednju izložbu posvetio je Goraždu i Podrinju, njihovom stradanju tokom rata, koja su nakon rata često potisnuta u drugi plan. Westerlund ističe kako je njegov cilj pokrenuti ljude na razmišljanje. Čuo je za stradanje Srebrenice i u početku je njegova pažnja bila posvećena tom dijelu Podrinja. - Drago mi je što se ova sva priča okrenula na Goražde, jer sam najprije razmišljao o Srebrenici. Vildana mi je objasnila da je Srebrenica mnogo bitna, ali da je i Goražde na najgori mogući način pogođeno ratom, a da se o tome malo zna u svijetu. Svi su se fokusirali na Srebrenicu, a rat se događao na prostoru cijele BiH i bitno je da se o tome zna – pojašnjava autor izložbe.

U Goražde je došao u maju 2011. godine. - Na putu iznad Rogatice smo stali da uzmemo zraka. Izašao sam iz auta i pogledao oko sebe. To zelenilo i brda, bio sam očaran. Pomislio sam, sva ta ljepota, a toliko zla – kaže za „Avaz“, Sven Westerlund. U ovaj grad je stigao sa prijateljicom Vildanom Aganović, Goraždankom na čiji je 14. rođendan, 4. maja 92., grad zasut granatama. - Prošetao sam sa Vildanom, pričala mi je o gradu, o djetinjstvu, pokazala mi gdje je odrasla, išla u školu. Tih prvih dana smo sretali razne ljude, vojnike, komadante, bilo mi je bitno vidjeti ih i kroz njihovu priču pokušati shvatiti šta se ustvari dešavalo. Oni su nesebično dijelili svoje priče sa nama, zahvalan sam im na tome i to mi jako puno znači – dodaje Westerlund. Njegov cilj je bio da pokuša shvatiti kako se rat u Bosni mogao desiti i da to objasni svijetu. - Da li neko ko nije bio u ratu može predstaviti sve te strahote toliko godina poslije? Je li to uopće moguće? Htio sam da spojim sve to sa umjetnošću i mislim da sam donekle uspio, s obzirom da se otvaranje izložbe pretvorilo u priče, diskusije, pitanja svih prisutnih – ističe autor.

vildana-aganovic

Foto: Džana Sudić (Aganović: Granate umjesto rođendanskog poklona)

U srcu Vildane Aganović, danas novinarke, kolumnistice „Borås Tidninga“, izložba je izazvala mnogo emocija. Tokom trosatnog otvaranja navirala su sjećanja na odlazak iz Goražda, putovanja koje je u strahu izgledalo gotovo nestvarno, do Makedonije. - Kada smo se prijavili u Crveni krst u Skoplju, teta na šalteru mi je rekla: „Pa tebi je, sine, danas rođendan“.  Danas ne slavim rođendane, nekako mi više nisu bitni – kaže Vildana. Prošla je težak put, od izbjeglice do uspješne djevojke, koja je završila fakultet žurnalistike, a sada studira kulturu. Za svoj sretan život izborila se sama, vlastitim trudom.

- Naučila sam da svaka nevolja ima kraj, mora imati kraj, i da sam jača nego što sam i sama mogla zamisliti. Rata i mržnje me je još uvijek strah. Zato je bitno govoriti o tome, ne da bi se kopalo po prošlosti nego da bi se stvarao dijalog među ljudima. To radim svakodnevno u svom poslu kao kolumnistica i novinarka. Ako dobijem pet minuta na radiju ja četiri govorim o rasizmu. To je jednostavno u meni, ta borba protiv zla – ističe Aganović. Goražde, Drina, ono što je sama i sa Svenom doživjela, vidjela i čula tokom četverogodišnjeg rada na projektu „Drina Valley Prospects“ nastavit će da živi i u pisanom obliku.