NOGOMET

Čelik se mora otvoriti prema svojoj zajednici!

Navijači i simpatizari traže radikalne promjene

V. BEGUNIĆ

7.3.2015

Neformalna grupa građana "Za Čelik" prezentirala je danas na press-konferenciji, pred oko 50- tak svojih simpatizera, promjene Statuta Nogometnog kluba Čelik koje bi, po njima, predstavljale i sistemsko rješenje za potpuno ozdravljenja kluba, koji je jedan od najvećih dužnika u bh. sportu.  

- Postavlja se pitanje zašto svi napreduju, a Čelik stoji?! Mi smo, zato, ponudili članski model- jedan član, jedan glas. Svaki bi član kluba automatski postao i član Skupštine te imao pravo birati- istakao je Tarik Ajanović.

On dodaje da bi usvajanjem ponuđenog Statuta rukovodna tijela kluba bila "nulirana"- Skupština, Upravni odbor i Nadzorni odbor, a sadašnji bi se članovi ovih tijela također imali pravo ponovo kandidirati.

Skupština bi birala predsjednika UO, koji bi sebi birao tim ljudi s kojima bi radio u tom tijelu.    

Na ovakav su se potez, kažu, odlučili nakon što na sastanku sa v.d. predsjednikom Skupštine Nihadom Pašalićem i tadašnjim v.d. direktorom Muamerom Islamovićem, održanom još prije pola godine, nisu dobili odgovore na pitanja da li je klub uopće i potpisao ugovor o reprogramu poreznog duga te da li izmiruje dug, ako i koje su mu perspektive.

Požalili su se kako su, u pripremi prijedloga ovih izmjena Statuta, dobili odgovore iz evropskih velikana Reala, Barcelone, Bajerna, Kelna... koji su im prezentirali i svoja iskustva članskog modela vođenja kluba, a jedini koji im nije odgovorio na upit bio je njihov- Čelik, čije rukovodstvo nije našlo za shodno biti im na usluzi.

-Zenica je specifična zajednica, koja je vezana za svoj klub. Ali, svjesni smo da će trebati vrijeme da se vrati povjerenje u klub. Mi želimo moderan klub, koji će javno istupati prema svojoj zajednici, a ne samo kada traži novac - kazao je Ajanović.

Želimo klub koji je integralni dio zajednice, da, kada se spomene grad Zenica, prva asocijacija bude Čelik- ističu pokretači ove ideje.

Dodaju kako su spremni sa svima razgovarati kako bi njihova ideja zaživjela, ali i da niko i nikakva politika ne stoji iza njih.

Motiv je jedino i isključivo vratiti perspektivu klubu, čiji je upitan opstanak uopće, a ne samo u Premijer ligi BiH.