BIH

Hoće li Bakir uspjeti odgoditi kongres?

SARAJEVO Danas Glavni odbor SDA odlučuje o sudbini stranke

T. LAZOVIĆ

7.3.2015

Stranka demokratske akcije (SDA) danas će odlučiti hoće li 26. maja biti održan 6. kongres te hoće li ova stranka ući u neizvjestan i turbulentan proces unutarstranačkih izbora, koji će dodatno zakomplicirati ionako težak proces formiranja vlasti.

- Na sjednici će biti razmatrana aktuelna politička situacija, proces implementacije izbornih rezultata, odluka o sazivanju 6. redovnog kongresa stranke, kao i odluka o provođenju redovnih izbora u stranci - saopćeno je.

Loš trenutak

Ranije je Predsjedništvo SDA predložilo da bude održan kongres, na kojem će se birati novi predsjednik i rukovodstvo, ali konačnu odluku donijet će Glavni odbor (GO).

Kako nezvanično saznajemo, aktuelni zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović smatra da nije najbolji trenutak da testira svoj legitimitet i podršku u stranci te zagovara odgodu cijelog procesa. No, pitanje je ima li u tome dovoljno saglasnosti u SDA, s obzirom na to da je veliki broj nezadovoljnih radikaliziranjem i okretanjem stranke potpuno udesno. Odgoda bi, prema njima, mogla ugroziti sudbinu SDA, koja bi u tom slučaju kliznula ka tvrdoj liniji minder porodične politike.

Članovi vrha SDA koji zagovaraju održavanje kongresa imaju jake argumente te tvrde da se ne može dozvoliti da SDA, koja vodi proces formiranja vlasti, faktički mjesecima nema lidera.

Izetbegović je punu kontrolu u SDA dobio tek nakon što se rahmetli Sulejman Tihić teško razbolio.

Istovremeno, zamjenik predsjednika SDA uvjeren je da su mu stranački izbori posljednje što mu treba u situaciji kada je pod pritiskom koalicionih partnera da prepusti velike i važne poluge vlasti Demokratskoj fronti i HDZ-u BiH.

Bit će glasanje

On će, kako saznajemo, stranačke kolege pokušati uvjeriti da se ponovo, zbog navodne ugroženosti i komplicirane situacije, odgodi kongres, a tako je već urađeno 2013. godine, kada je održana Konvencija koja je ozvaničila podjelu SDA na dvije struje.

No, njegovi mogući rivali insistirat će da kongres bude održan te će očekivano glasanje možda biti pokazatelj koliku Izetbegović ima kontrolu i podršku u SDA.  

Bit će više kandidata

Zvaničnih kandidatura za trećeg predsjednika SDA, nakon Alije Izetbegovića i Tihića, još nema, ali se očekuje da će Bakir sigurno htjeli sjesti u očevu fotelju. Također, veliku podršku ima i Adil Osmanović, svojevrsni Tihićev nasljednik. No, nije isključeno da bude i drugih opcija koje bi borbu mogle dodatno zakomplicirati i podijeliti već raspuknutu stranku.

Upitan kvorum

Pojedini članovi Glavnog odbora u nezvaničnoj izjavi za naš list upozorili su da će biti mnogo bure zbog kvoruma za odlučivanje u ovom tijelu na današnjoj sjednici. Na nekoliko posljednjih sjednica, kako nam je rečeno, bio je upitan kvorum, s obzirom na mali broj članova koji su se odazivali sjednici. Ovo tijelo ima 109 članova i za odlučivanje treba natpolovična većina.