BIH

SIPA i OSA provjeravaju ko stoji iza lažne dojave o podmetnutoj bombi

Završen pregled aviona Turkish Airlinesa

Autor:M. Aš./ A. Vr.

6.3.2015

23:44  Iz izvora bliskih Graničnoj policiji, "Avaz" saznaje da je dojava o navodnoj bombi u avionu Turkish Airlinesa, koji je dolazio iz Istanbula u Sarajevo, stigla sa nepoznatog broja, te da trenutno pripadnici SIPA-e i OSA-e vrše detaljnu analizu ovog telefonskog poziva.

Za naš list zvanično je potvrđeno da je osoba koja je nazvala Međunarodni aerodrom Sarajevo kazala da će se u avionu, koji leti iz Istanbula za Sarajevo, uskoro dogoditi velika havarija.

Saznajemo, poziv je stigao sa bosanskog pozivnog broja oko 19:25 sati.

22:57  Sanela Dujković, portparolka Granične policije kazala je za "Avaz" da je prije nekoliko minuta završen KDZ pregleda avion Turkish Airlinesa, te da nije pronađena nikakava naprava koja bi mogla ugroziti sigurnost putnika koji su se nalazili u avionu.

22:44 Kako saznaje novinarka "Avaza" s lica mjesta, zbog problema na Sarajevskom aeorodromu, u međuvremenu je avion iz Ciriha, koji je trebao sletjeti prvobitno u Sarajevo, prinudno sletio u Banja Luku. Kako nam je potvrdila grupa studenata Pravnog fakulteta u Tuzli, oni su napustili avion, i čekali su na aerodromu u Banja Luci informacije kada će moći poletjeti u Sarajevo. Oni su u Banjoj Luci dobili informaciju da je dojavljeno da je na sarajevskom aeodromu postavaljena bomba. Ovaj incident je na kratko pokvario raspoloženje studentima, koji su se vraćali iz Strazbura, gdje su na takmičenju iz oblasti ljudskih prava osvojili prvo mjesto.

22:38 Skoro svi putnici iz aviona "Turkish Airlinesa" napustili su zgradu Aerodroma u Sarajevu. Kako su za "Avaz" kazali bračni par Emir i Alisa Hajdarević, koji su se zatekli u ovom avionu, u 19.40 sati su sletjeli na Sarajevski aerodrom, te nisu mogli napustiti avion, već su bili podvrgnuti kontrolama, ali nisu znali šta se dešava.

fotografija-2

Bračni par Hajdarević

- Nisu nam dali nikako objašnjenje o čemu se radi, samo su nam pregledali sav prtljag koji je bio uz nas, a kasnije su pregledali i ostale torbe. Ne znam šta je bilo, a policija nam vjerovatno iz sigurnosnih razloga nije mogla reći o čemu se radi. Hvala Bogu da je sve prošlo i da nije bilo nikakvih posljedica - kazao je bračni par Hajdarević.

22:15 Ensad Korman, v.d. direktora Federalne uprave policije (FUP), potvrdio je za "Avaz" da pregled sarajevskog aerodroma vrše pripadnici MUP-a KS i Granične policije BiH.

- Sve naše jedinice bit će stavljene na raspolaganje ukoliko to bude potrebno - rekao nam je Korman.

Iz izvora bliskih Graničnoj policiji BiH, potvrđeno je da se vrši pregled aviona "Turkish Airlinesa".

22:07 Kako javlja reporter "Avaza" sa lica mjesta, a prema nezvaničnim informacijama, u toku je pregled aviona kompanije "Turkish Airlines", koji je večeras trebao poletjeti za Istanbul.

Novinarske ekipe raspolažu sa izrazito šturim informacijama, jer im je onemogućen pristup aerodromu.

21:31 Kako je "Avazu" potvrđeno iz Granične policije BiH, trenutno se na Međunarodnom aerodromu Sarajevo vrši kontradiverzioni pregled putnika i prtljaga jednog aviona.

Ovu informaciju prenijela nam je Sanela Dujković, portparolka Granične policije BiH.

Kako je pojasnila, Granična policija, kao i osiguranje na sarajevskom aerodromu postupaju po anonimnoj dojavi da se u jednom od aviona nalazi za sada nepoznata naprava.

- U ovom trenutku to je sve što možemo reći. Mogu potvrditi da će pregled aviona trajati nekoliko sati, ali ne možemo reći o kojem se letu i avionu i radi. O svemu smo već obavijestili SIPA-u, MUP KS, FUP, Tužilaštvo BiH i OSA-u - rekla nam je Dujković, te dodala da će vjerovatno, dok traje pregled biti obustavljeni svi letovi sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo.