BIH

Nasipi u Posavini su zbog oštećenja pod prismotrom!

Trenutno nema opasnosti od poplave

N. Tr.

6.3.2015

Vodostaj rijeke Save u posljednjih nekoliko sati stagnira,osim kod Orašja. Na svim mjernim mjestima od Jasenovca do Bosanskog Šamca bilježi se stagnacija vodostaja,ali u protekla 24 sata nivo vode ipak je neznatno porastao. Na području Jasenovca na snazi su redovne mjere za obranu od poplava i trenutni vodostaj rijeke kod tog mjesta je 760 centimetara.

Sava je u stagnaciji i kod Stare Gradiške (RH) te kod Slavonskog Broda kod kojeg je nivo vode večeras u 20 sati izmjeren u visini od 662 centimetra.Na području ta dva grada već ranije je uvedeno pripremno stanje za obranu od poplava.

Sava u svom donjem toku u porastu je jedino kod Županje (RH) naspram Orašja. Večerašnji izmjereni vodostaj u 20 sati kod Bosanskog Šamca iznosio je 524 centimetra,a kod Županje 760 centimetara. Kod ta dva mjesta Sava je porasla u protekla 24 sata za 14, odnosno 17 centimetara i na snazi je pripremno stanje za obranu od poplava.

Vodostaj Save kod Grebnica u domaljevačko-šamačkoj općini u promatranom razdoblju veći je za 19 centimetra i večeras je iznosio je 809 centimetara.

Ukoliko ne dođe do novih oborina i naglog topljenja snijega trenutno na području spomenutih općina nema opasnosti od poplava.To su danas kazali i u nadležnoj općinskoj Službi za civilnu zaštitu i nadzor u Orašju koja pomno prati vodostaj rijeke Save.

- Trenutni vodostaj  Save nije zabrinjavajući,međutim ako bude oborina poduzet ćemo potrebne radnje u sklopu redovnih mjera obrane od poplava. Uglavnom,za sada nema prijetnje- kaže iz nadležne službe.

Iako su najoštećeniji dijelovi Savskog nasipa nakon prošlogodišnjih majskih poplava,koliko su to vremenske prilike dopustile,sanirani na području oraške općine opaženo je novo oštećenje savskog nasipa. Nadležna  služba redovno prati stanje i u stalnom je kontaktu s Agencijom za vodno područje rijeke Save kako bi se evidentirali problemi i uklonili nedostaci koji bi mogli biti uzrok novih poplava.