GLOBUS

TVRDNJE IZ RUSIJE "Islamska država snabdijeva Evropu heroinom"

Navodi zvaničnika Ruske federalne organizacije za kontrolu droge

Autor:(D. K.)

6.3.2015

Novac od krijumčarenja droge donosi veliki dio zarade za Islamsku državu (ISIL), od prodaje u zemljama koje kontrolišu, ali i u okolini.

Kako navode zvaničnici iz Ruske federalne organizacije za kontrolu droge, ISIL na ovaj način zarađuje i do milijardu dolara.

- Teritorija na kojoj se uzgaja mak je sve veća. Ove godine smo čuli vijesti o tome da postoji rekordna žetva maka, stoga i velika proizvodnja opijuma i heroina. Moramo reći da se ovaj problem ne tiče samo Rusije, već i UN-a, zato što ovo nije prijetnja samo za našu zemlju, već i za sigurnost cijele Evrope - rekao je Viktor Ivanov iz Federalne organizacije.

On je naglasio da je prethodnih godina prekinut put preko Balkana, kojim se prenosila droga, te se sada ona prenosi preko Iraka, prenio je B92.

Kako se navodi, ono što profit ISIL-a čini neizmjerno velikim jeste to što, uprkos što ISIL ne kontroliše Afganistan, odakle dolazi najviše droge, ona se lahko prenosi do Iraka i drugih teritorija pod kontrolom terorističke grupe.

- Prema našim informacijama, ISIL zarađuje i do milijardu dolara trgovinom preko svojih teritorija - dodao je Ivanov.

Ruska organizacija za kontrolu droge u novembru je objavila izvještaj u kojem postoje informacije da bi trgovina afganistanskim heroinom po Evropi mogla džihadistima da donese zaradu i do 50 milijardi dolara.

- Više od polovine heroina, koji se prodaje u Evropi, dolazi od ISIL-a - tvrdi Ivanov.

Novac od droge je, uz prodaju nafte i osvajanja, jedini način na koji ekstremisti zarađuju, a kako su skorašnja istraživanja pokazala, ISIL se nalazi u finansijskoj krizi.