GLOBUS

RUSKI IZVORI "Otkrili smo Nemcovo posljednje pismo i sigurni smo da su ga zbog toga ubili"

Nakon likvidacije u Moskvi

Autor:(A. Vr.)

6.3.2015

Boris Nemcov likvidiran je u Moskvi prije sedam dana, ali se prašina još uvijek nije slegla nakon ovog misterioznog ubistva. Rasprave u medijima i na internetu još uvijek traju, a pojava njegove, navodno, posljednje bilješke pisane rukom, izazvala je novi val komentara.

Ruski političar opozicije je sa svojom bliskom suradnicom Olgom Šorinom raspravljao o istrazi koju priprema o moskovskoj podršci separatistima na istoku Ukrajine. Na papiru formata A4 napisao je bilješke plavom penkalom jer se bojao da mu prisluškuju ured.

"Neki padobranci iz Ivanova stupili su sa mnom u kontakt. 17 ubijenih, nisu dobili novac, zasad se boje o tome progovoriti", stajalo je u bilješci koju je Reutersu pokazala Šorina.

"Nije htio ništa reći, za svaki slučaj. Nije to htio naglas ni da izgovori i zato mi je to napisao", objasnila je, a Reuters piše kako nije moguće provjeriti autentičnost dokumenta.

Podsjetimo, od prošlog ljeta Rusijom kruže priče o tome da mnogi ruski vojnici ginu u borbama na istoku Ukrajine, gdje je u sukobima s ukrajinskom vladom poginulo više od 6.000 ljudi.

Iako i Zapad i Ukrajina kažu da imaju mnogo dokaza za to, Moskva tvrdi da to nije istina. Zato je i istraga koju je Nemcov pripremao bila jako osjetljiva, a neki njegovi prijatelji smatraju da je bila dovoljno osjetljiva da bude barem dijelom motiv za likvidaciju.

Oni ne vjeruju da je to bio glavni razlog zbog kojega je 55-godišnji Nemcov prošlog petka nakon večere u blizini Crvenog trga dobio četiri metka u leđa dok je šetao s djevojkom.

Inače, Nemcov je bio najuticajniji opozicioni lider ubijen u 15-godišnjoj vladavini Vladimira Putina. Ruski predsjednik je njegovu smrt nazvao sramotnom tragedijom, a Kremlj negira ikakvu umješanost.