GLOBUS

Odgođeno suđenje 16-godišnjaku zbog vrijeđanja Erdogana

Prijeti mu zatvorska kazna od tri godine

(A.U.)

6.3.2015

Suđenje 16-godišnjem dječaku Mehmetu Eminu Altunsesu, koji se tereti da je uvrijedio turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, odgođeno je nedugo nakon što je počelo, nakon što je njegov advokat tražio druge sudije.

Advokat koji brani optuženog dječaka Mehmeta Emina Altunsesa, ne slaže se s odlukom suda da vodi slučaj iza zatvorenih vrata, te je zatražio da sudije budu zamijenjene, javila je novinska agencija Dogan.

Suđenje 16-godišnjaku optuženom za vrijeđanje predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana odgođeno je nedugo nakon početka, te će biti nastavljeno 3. aprila.

Ukoliko bi bio proglašen krivim, mogao bi se suočiti sa zatvorskom kaznom od tri godine.  

Ovo suđenje privuklo je veliku pažnju svjetskih medija, a učenik iz Konje optužen je zbog govora na studentskim protestima u decembru, kada je Erdogana nazvao lopovom, a predsjedničku palatu njegovim ilegalnim vlasništvom.

Njegov advokat Baris Ispir kazao je da policija na demonstracijama snima i obavještava tužilaštvo o onome što smatraju krivičnim djelom.

"Predsjednik do sada nije podnio prijavu", kazao je advokat tinejdžera Baris Ispir.

Također, policija je u februaru 13-godišnjeg učenika odvela iz škole na informativni razgovor zbog objave na Facebooku, koju su smatrali uvredljivom za predsjednika.

Bit će suđeno i bivšoj mis Turske, koja je na Instagramu objavila satiričnu obradu turske državne himne. Iako nije spominjan Erdogan, pjesma govori o korupcijskom skandalu u koji je bila umiješana njegova porodica.

Kritičari Erdoana optužuju za autoritarno postupanje i netolerantnost.

Zakon o zabrani vrijeđanja predsjednika je na snazi već desetine godina i zaostavština je poštovanja prema osnivaču moderne Turske Kemalu Ataturku.

Ipak, nikada nije bio tako često korišten kao danas, a od kako je Erdogan postao predsjednik prije sedam mjeseci, po ovom zakonu je pokrenuto više od 80 sudskih postupaka.