BIH

Haris Tvrtković proslavio 18-ti rođendan: Najviše se obradovao "Željinom" dresu

Duga i naporna borba kako bi ponovo stao na svoje noge

(M.M.)

6.3.2015

Haris Tvrtković, dječak koji je 2011. godine preživio tešku saobraćajnu nesreću kada ga je vozilo JU Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo udarilo na raskrsnici u Vogošći, danas je proslavio 18. rođendan.

Uz novčanu donaciju, poklone i slatkiše, Haris se ipak najviše obradovao dresu i rekvizitima NK ”Željezničar”.

Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad i Vedran Dodik, predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad, uručili su danas Harisu donaciju za nastavak liječenja, te prigodne poklone. U akciji prikupljanja sredstava za nastavak liječenja učestvovali su uposlenici Općine Stari Grad i učenici osnovne škole “Edhem Mulabdić” koju je ovaj dječak pohađao prije nesreće.

Zajedno sa predstavnicima Općine, Harisu je u posjetu išao i Hadis Zubanović, igrač NK ”Željezničar”, kojem se on posebno obradovao, te mu je želio pokazati i svoju sobu u bojama omiljenog kluba.

Nakon udara vozilom Hitne pomoći, Haris se pet i po mjeseci borio za život u Kliničkom centru u Sarajevu, a tri mjeseca je bio u induciranoj komi. Dvije teške operacije, kontrakture stopala izvedene su mu u Hrvatskoj jer u BiH to nije bilo moguće. Njegova stopala danas su spašena, svakodnevno vježba sa fizioterapeutom, počeo je koristiti kompjuter, pričati, smijati se...

Za nastavak liječenja, odnosno tretman botoksom, potrebna su značajna sredstva, a Zubanović je obećao da će se zajedno sa bh reprezentativcem Edinom Višćom zauzeti da ta sredstva budu obezbjeđena.

Harisu i njegovoj porodici predstoji duga i naporna borba kako bi ovaj dječak ponovo stao na svoje noge. Potrebna je rehabilitacija i banjsko liječenje.

Čestitajući mu na punoljetstvu, načelnik Hadžibajrić je kazao da se podrška Općine Stari Grad neće zaustaviti na ovome.

“Učinit ću sve što mogu da Harisu omogućimo nastavak rehabilitacije u jednom od banjskih centara u susjednoj Hrvatskoj ili Republici Turskoj, a danas sam sa njegovim roditeljima dogovorio da mi proslijede potrebne informacije o mjestima gdje je moguće nastaviti liječenje. Iskreno se nadam da će se Haris što prije vratiti normalnom životu,” kazao je Hadžibajrić.

I predsjedavajući Općinskog vijeća Vedran Dodik, podržao je ovu ideju, kazavši da su se u akciju prikupljanja pomoći Harisu odazvale sve općinske službe i općinsko vijeće, a nastojat će da mu pružaju pomoć i dalje.

“Ovo je minimalno što smo mogli učiniti, a danas smo došli do još nekih ideja kako da mu pomognemo i nadam se da ćemo uspjeti u tome”, kazao je Dodik.

Akciju prikupljanja sredstava u Općini Stari Grad, pokrenula je uposlenica Senida Šabić-Fočo ponukana tragičnom pričom o ovom dječaku.

“Svakodnevno smo svjedoci tragičnih događaja svuda oko nas, a ipak nam je najteže kada stradaju djeca. Kada sam pročitala priču o Harisu, znala sam da moramo nešto uraditi. Pozvala sam kolege da se uključimo i hvala svima koji su se odazvali,” kazala je Fočo.

Harisa Tvrtkovića posjetila je danas i njegova bivša razrednica iz OŠ”Edhem Mulabdić” Dina Baković sa kojom se prisjetio školskih prijatelja, ocjena i drugih dogodovština iz vremena prije nesreće.

Kako bi ovaj dječak nastavio liječenje i pokušao živjeti normalno kao i svi njegovi vršnjaci, potrebno je još mnogo tretmana, pregleda i banjskog liječenja.

Nažalost, većina treapija i pregleda se može obaviti jedino u Hrvatskoj jer u našoj zemlji još uvijek nema tih mogućnosti.

Roditelji Harisa Tvrtkovića nisu u mogućnosti sami finansirati nastavak liječenja.