BIH

Tvornica transportnih uređaja iz Tuzle zaustavila proizvodnju

Donijeta odluku o stupanju u štrajk

M. Ahmedić

6.3.2015

Sindikalna organizacija Tvornice transportnih uređaja(TTU) d.d. Tuzla zbog teškog materijalnog i socijalnog položaja radnika donijela je odluku o stupanju u štrajk u krugu tvornice, te su radnici od danas zaustavili i proizvodnju u ovom privrednom društvu. 

Mehmed Terzić, predsjednik Sindikalne organizacije TTU-a kazao je da su radnici na rubu egzistencije i da ne mogu više nastaviti raditi, jer tri mjeseca nisu dobili ni marke od plate.

- Radnici TTU-a su zaustavili proizvodnju i radnici od danas ne rade ništa. Jedan od razloga je da radnici nisu dobili platu za decembar, januar i februar i nemaju nikakvih sredstava kako bi ishranili svoje porodice. Mi smo jučer iznijeli ovaj problem Srđanu Mićanoviću, ministru industrije, energetike i rudarsva TK-a i tražili 130.000 KM koje su obećane još od prošle vlade za repromaterijal. Trebali su isplatiti prije mjesec dana i to se nije dogodilo - kazao je Terzić.

Dalje je naveo da nova Vlada TK-a hoće da sprovede finansijsku konsolidaciju, međutim, kako kaže, to je samo obećanje i bacanje radnicima "luga u oči", kako bi otišla firma u stečaj. 

- Nova Vlada je obećala da će TTU podržati. Evo, ona je podržala da ovi radnici nemaju tri mjeseca platu i da TTU krene u štrajk. Naš direktor Abdulah Đulović danas je naredio portiru da zabrani ulazak medijima u tvornicu, zašto je to uradio ne znamo. Mislim da nema niko pravo da zabrani novinarima da uđu i snime, slikaju i uzmu izjave one istine kakva jeste - istaknuo je Terzić.

mehmed-terziu0107-predsjednik-sindikalne-organizacije

Mehmed Terzić, predsjednik Sindikalne organizacije TTU-a

Direktor Đulović je kazao da je postoji odluka da se sve izjave daju vani, te da nije usmjerena protiv medija.

- Ta odluka postoji od ranije o tome da se sve izjave daju vani, ali ta odluka nije usmjerena protiv medija, nego samo protiv dezinformacija. Mediji su uvijek dobro došli - rekao je Đulović.

Dodao je da je uz radnike i da su radnici u pravu o njihovim problemima i o svim prethodnim navodima radnika vezano za kantonalnu Vladu. Tvrdi da ukoliko nova Vlada ne bude imala sluha za njihove probleme, kaže, podnijet će ostavku, jer je ostavljen u najtežoj situaciji.

Sindikalna organizacija TTU-a je uputila poziv za sastanak svim sindikatima Tuzlanskog kantona i Federacije BiH, kao i kompletnoj novoj Vladi TK-a za ponedjeljak, 9. marta, u prostorijama TTU.

- Ako se u ponedjeljak nova kantonalna Vlada ne odazove na ovaj sastanak, kao i ako ne dođe do dogovora, mi ćemo biti primorani spontano doći pred sjedište Vlade, jer ne mogu više garantovati gladnim radnicima da to ne čine. Za spontano okupljanje ne odgovara predsjednik sindikata, jer ljudi mogu doći samovoljno zbog nerješavanja njihovih problema. A, nakon deset dana stupamo u generalni štrajk u skladu sa zakonom - poručio je Terzić, predsjednik Sindikalne organizacije TTU-a.