BIH

Ponašanje naših političara i stranaka pokazuje kranju neozbiljnost

Konsultanti CCI-a o radu kantonalnih vlada i skupština

Es. D.

6.3.2015

Rezultati Općih izbora u BiH pokazali su, generalno, nezadovoljstvo građana radom vlasti u prethodnom periodu, uključujući i kantonalni nivo, rečeno je na današnjoj pres-konferneciji Centra civilnih inicijativa na kojoj je predstavljen rad kantonalnih vlada i skupština u periodu od 12. oktobra do 31. decembra 2014. godine.

Konsultant CCI-a Mersed Avdić rekao je da je u skupštinama deset kantona u FBiH od 289 poslanika u novi saziv reizabrano svega 35 posto onih koji su ovu dužnost obavljali u prethodnom sazivu.

Najlošije su, od građana, ocijenjeni članovi Vlade BPK, od kojih je samo jedan od pet koji su se kandidirali dobio povjerenje građana. Ispod 50 posto prolaznosti imali su i članovi vlada ZDK, USK i KS. Jedina vlada čiji se nijedan ministar, niti premijer nije kandidirao na proteklim izborima je „nestranačka“ Vlada TK, koja je time održala obećanje dato prilikom preuzimanja mandata, nakon februarskih protesta. Od vlada s područja zahvaćenih masovnim protestima, jedino je Vlada HNK izbjegla negativnu reakciju građana, četiri su izabrana od pet kandidiranih – rekao je Avdić.

Na pres-konferenciji je istaknuto da je i broj žena izabranih u kantonalne skupštine izuzetno mali, što govori o njihovom neravnopravnom položaju u društvu. Tako su od 289 poslanika svega 18 posto žene.

Muris Bulić, konsultant CCI-a rekao je da je slično stanje i u kantonalnim vladama.

- Pokazani su loši maniri kojima smo svjedočili u prethodnim godinama. Neusvajanje programa rada na vrijeme, kršenje je odredbi vlastitog poslovnika o radu. Nijedna kantonalna vlast nije donijela budžet za 2015. godinu u skladu sa Zakonom o Budžetima u FBiH, što ukazuje na ozbiljan manjak odgovornosti. Stoga, ponašanje naših političara i stranaka pokazuje kranju neozbiljnost – zaključio je Bulić.