SPORT

Tuka tek četvrti u svojoj trci

Gotovo EP za naše atletičare

V. B.

6.3.2015

Nakon što su sinoć u kvalifikacijama kugle takmičenje na Evropskom dvoranskom prvenstvu u češkom Pragu okončali Kemal Mešić (20. mjesto, 19.04 m) i Hamza Alić (bez plasmana), danas je neočekivano već u prvom nastupu otpao i Amel Tuka.

Naš je srednjeprugaš u trećoj kvalifikacijskoj trci na 800 m za ulazak u sutrašnje polufinale, koja je bila vrlo spora, s vremenom 1:49,92 bio tek četvrti, a ukupno 21. od 40 takmičara, koliko ih je nastupilo u kvalifikacijama.

Kako su polufinale izborila po dva prvoplasirana iz svake od sedam trka, te još četvorica po vremenu, jasno je da ga sutra nećemo gledati u polufinalu jer već više od četiri atletičara koji se nisu direktno plasirali imaju bolje vrijeme od njega.

Tuka bi sa ličnim rekordom 1:48,86, koji je istrčao u februaru u Istanbulu i s kojim je postao balkanski prvak, izborio siguran prolaz, jer su dva prvoplasirana iz njegove trke trčali slabije od tog rezultata. Tuka je prošle godine na otvorenoim u Cirihu bio šesti u Evropi, sa izvrsnih 1:46,12, što bi mu vjerovatno osiguralo i medalju u Pragu.