BIH

Smetovi na vrhu Orahovica i do dva metra

Prestanak padavina u BPK

Al.B.

6.3.2015

Putevi u nadležnosti Direkcije za ceste BPK Goražde su prohodni, a saobraćaj se odvija otežano zbog snijega na kolovozu.

Prema informacijama Operativnog centra kantonalne uprave civilne zaštite Goražde, u ovom Kantonu nisu zabilježeni slučajevi opasnosti po ljude i materijalna dobra, a visina snijega iznosi od pet centimetara u Goraždu i 20 u Prači do 50 centimetara u višim predjelima.

zametena-sela

Ekipe za održavanje cesta su na terenu. Vodostaj rijeke Prače je u blagom porastu, ali je još u granicama normalnog.

Prema riječima Adema Mutapčića, predsjednika goraždanske mjesne zajednice Orahovice, visina snijega na tom području iznosi oko 60 centimetara, dok su na najvišim tačkama zabilježeni snježni nanosi visoki i do dva metra.

– Struje nemamo od juče. Juče je nestajala cijeli dan, a sinoć nestalo oko 19.15 i više nije ni dolazila. Zato sada nemamo ni signala za mobitele, pa ne mogu ni sa Opštinom, ni sa Kantonom da se čujem da vidimo šta ćemo dalje za čišćenje ovih nekategorisanih puteva – dodaje Mutapčić.

adem-mutapcic

Mutapčić: Bez struje smo od sinoć (Foto: Arhiva)

Glavni putni pravac ka Orahovicama jučer je očišćen, ali u međuvremenu je padao novi snijeg tako da u Orahovicama očekuju upućivanje mehanizacije koja bi deblokirala sela.

– Za sada nema opasnosti po ljude, osim što sam ih pozvao da snijeg skidaju sa krovova. Angažovani smo svi. Čuo sam se i sa Hilmom Turčalom koji je ispod same planine Klek. I on je dobro. Svi smo živi i zdravi, samo što je veliki snijeg pa ne možemo komunicirati i ova struja nas malo zeza – dodaje Mutapčić.