BIH

Vlaisavljević napisala knjigu o plagijatima svog tužitelja, Sud je prihvatio kao dokazni materijal

Na jučerašnjem glavnom ročištu po tužbi profesora Samira Arnautovića

HMS

6.3.2015

U Sarajevu je jučer održano glavno ročište po tužbi redovnog profesora Samira Arnautovića protiv Sanje Vlaisavljević zbog klevete u tekstu objavljenom na Poskok.info 1.8.2014.godine, piše Hrvatski medijski servis (HMS).

Na ročištu je doneseno rješenje da se uvrštava cjelokupan dokazni  materijal  tužene  s prošlog i ovog ročišta zato što je bitan za ocjenu suda u ovoj pravnoj stvari i što je sasvim kompatibilan s ocjenom tužbe i tužbenog zahtjeva, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Na ovom ročištu punomoćnik tužene je predao i knjigu tužene: “Plagijarizam za početnike. Vodič kroz plagijate redovitog profesora Samira Arnautovića (Prvi dio)”, a koja je 4.3.2015 godine dobila svoj ISBN i CIP broj. U ovoj knjizi o plagijarizmu Samira Arnautovića precizno su objašnjeni svi plagijati do kojih je tužena došla zaključno sa 4.3.2015.godine.

sanja-knjiga-595x340

Foto: HMS (Naslovna strana knjige Sanje Vlaisavljević)

Punomoćnik tužene je izjavio da je samo radi ove tužbe tužena uložila ogromnu energiju i sačinila knjigu kao ozbiljan akademski rad. Koliko je to trud procijenit će vrijeme i akademska zajednica.

“Međutim ono što mogu danas iznijeti bez svake sumnje, da ovaj rad/ova knjiga tužene po svojim akademskim kriterijima zavređuje status magistarskog rada. Apsurd je nevjerojatan da  upravo današnja rasprava, svojim sadržajem ima značaj promocije ove knjige što će samo po sebi ući u anale pravosuđa.”

Na prigovor tužitelja kako knjiga nema recenzente i time je njena vrijednost manjkava, punomoćnik tužene je izjavio  da kategorija recenzenta pripada jednom prošlom totalitarnom i ideološki rigidnom komunističkom vremenu kada su kroz predgovore i pogovore recenzenata knjige dobivale ideološku potvrdu da su “pravovjerne” sa stajališta komunističkog/socijalističkog uvjerenja.

Riječ je o prvoj knjizi u BiH koja se bavi analizom konkretnih slučajeva plagiranja i drugoj općenito o plagijarizmu. Ni na ovom ročištu nije saslušan vještak psihijatrijske struke jer je punomoćnik tužitelja tražio odgodu ročišta zbog očitovanja o navedenim dokazima.

Punomoćnik je obavijestio sud da odustaje od dva svjedoka koja su predložili na pripremnom ročištu. Riječ je o dekanu Filozofskog fakulteta Salihu Foči na kojem je zaposlen tužitelj i tajniku tog fakulteta, Azre Kreso. Navedeni svjedoci nisu došli ni na jedno prethodno ročište. Sljedeće ročište zakazano je za 9.4.2015.godine.