LIFESTYLE

Kritikovao svog poslodavca na Facebooku i sada mu prijeti 5 godina zatvora

Prekršio cyber zakon

(Al. Ti.)

6.3.2015

Kada je Amerikanac Ryan Pate prošlog mjeseca sletio na aerodrom u Abu Dhabiju u kojem je radio za kompaniju Global Aerospace Logistics, dobio je poziv da se mora javiti u policijsku stanicu. Pate nije znao o čemu se radi te se šokirao kada je saznao da je, kritikovanjem svog poslodavca na Facebooku dok je bio u SAD-u, prekršio cyber zakon Ujedinjenih Arapskih Emirata te je završio u zatvoru.

Nakon deset dana provedenih u zatvoru pušten je uz jamčevinu i sada čeka suđenje čiji je početak zakazan za 17. mart te bi, ako bude proglašen krivim, mogao provesti čak pet godina u zatvoru, a prijeti mu i kazna od 50 hiljada dolara.

On je u GAL-u radio od 2012. godine kao mehaničar na helikopteru, ali zbog bolova u leđima doktori u SAD-u preporučili su mu mirovanje, ali kompanija je htjela još jedno stručno mišljenje i to od doktora iz UAE-a. U GAL-u su sumnjali kako se on više neće vratiti na posao te su mu blokirali platu, zbog čega se on preko Facebooka obračunao s njima.

Treba napomenuti da je, osim kritikovanja svog poslodavca, Pate u svojoj objavi kritikovao i ljude u UAE-u (nazvao ih je 'prljavim Arapima'), ali na Tampa Bay Tribuneu objavili su kako je u zatvoru završio zbog kritikovanja poslodavca na internetu, dok su optužbe za kritiziranje građana UAE-a i vrijeđanje islama odbačene.

U obranu Ryana Patea stao je i član Kongresa David Jolly koji je rekao kako poštuje zakone UAE-a, no napomenuo je kako je Pete sporan status na Facebooku napisao dok je bio u SAD-u, gdje je zaštićen slobodom govora.

"Uznemirujuće je da Pateu sada prijeti sudski postupak zbog nečeg što je u svojoj zemlji napravio potpuno legalno", komentirao je ovu situaciju je Jolly. Ryan se sada, naravno, kaje i izvinuo se svima koje je uvrijedio te je za Tamba Bay Tribune rekao kako je samo htio upozoriti ljude na svog sadašnjeg poslodavca.

Trenutno se nalazi u stanu u kojem je živio dok je radio za GAL i čeka suđenje, odnosno nada se da će optužbe protiv njega biti odbačene prije suđenja kako bi mogao dobiti pasoš i što prije vratiti se u SAD.